Retina Club

Pnömatik Retinopeksi Uygulaması; Prof. Dr. Cengiz ARAS’ın Uzman Görüşü


Okuma:420

RC: Değerli Hocam bu önerimizi kabul ettiğiniz için öncelikle teşekkür ediyoruz. Kısaca kendinizden ve kliniğinizden bahseder misiniz?

CA: Halen İstanbul Medipol Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Retina Bölümü sorumlusu olarak çalışıyorum. 1999 yılından beri retina vitreus hastalıkları ve cerrahisi alanında sınırlı pratik yapmaktayım. Tam donanımlı kliniğimizde 11 öğretim üyesi kendi alanlarında çalışmakta ve eğitim vermektedirler.

 

RC: Hocam Pnömatik Retinopeksi (PR) uygulamasını kısaca tarif eder misiniz?

CA: Pnömatik Retinopeksi (PR) 1990 lı yılların başlarında ABD de Dr. Harvey ve Linkoff ‘un tanımladığı retina dekolmanı hastalarında vitreus içerisine gaz verilerek yırtığın başa verilen pozisyonla kapatılması ve subretinal sıvının kendiliğinden çekilmesini esas alan minimal invazif cerrahi tedavi tekniğidir.

 

RC:  PR için en uygun hasta adayları hangi bulgulara sahiptir?

CA: Teorik olarak en uygun hasta adayları saat 8-12 kadranları arasında tek yırtığa bağlı gelişen vitre içi kanama ve veya opasite olmayan PVR C1 üzerinde proliferatif bulgu taşımayan baş vücut pozisyonu konusunda fiziksel kısıtlaması olmayan uyumlu kişilerdir.

 

RC: PR için ikinci sırada en uygun hasta adayları hangi bulgulara sahiptir?

CA: Psödofak hastalarda eğer kapsül rüptürü yoksa ve dekolmana neden olan yırtık ve vitreusun durumu yukarıda bahsedilen kriterlere uyuyorsa PR uygundur.

 

RC: Hangi hastalar PR için kesin uygun değildir?

CA: Birden fazla ve farklı kadranlarda yırtığa bağlı dekolman gelişmiş PVR C2 üzerinde proliferasyon bulgusu taşıyan, dev yırtık olguları, vitre içi kanama opasitenin eşlik ettiği kapsül rüptürü olan psödofakik olgular, total büllöz dekolmanlı olgular ve pozisyon zorunluluğuna uyum gösteremeyecek olanlar PR için uygun olmayan olgulardır.

 

RC: İşlem öncesi hasta ve yakınlarına, işlem ve başarıyla ilgili neler söylüyorsunuz?

CA: İşlem öncesi hastalara başarı oranını %75 olarak veriyorum. Başarısızlık durumunda göz içerisine girilerek yapılacak olan ve tampon kullanımının zorunlu olacağı vitrektomi ameliyatı uygulayacağım bilgisini veriyorum.

 

RC: PR uygulamada sizin yönteminiz nedir? Hangi gazı, hangi oranda tercih ediyorsunuz? Nasıl uygulama yapıyorsunuz?

CA: Ben operasyonu topikal anestezi altında ve ameliyathane koşullarında uyguluyorum. Daima kriyoretinopeksi ile yırtığa işlem yaptıktan sonra ön kameradan 0,2 cc veya ön kamerası derin olan miyoplarda biraz daha fazla sıvıyı 30 G iğne ile aspire edip, ucunda 30 G iğne bulunan insülin injektörüne çekilmiş 0,3 0,4 cc % 100 SF6 gazını yırtığın aksi tarafındaki üst kadrandan yavaşça ve görerek injekte ediyorum. Başlangıçta kriyoretinopeksi yapmak ve ardından parasentez ile sıvı almak gözü yeterince yumuşatarak daha yüksek hacimli gazı injekte etmeme olanak sağlıyor. Son olarak santral retina arterini indirekt oftalmoskopi ile kontrol ettikten sonra hasta pozisyonunu veriyorum.

 

RC: İşlem öncesi, sırası ve sonrasında lazer/kriyoretapi uygulama pratiğiniz nedir?

CA: İşleme kriyoretinopeksi işlemi ile başlıyorum. Nadiren postoperatif dönemde yeni gelişen yırtık veya kriyoretinopeksinin yetersiz olduğunu düşündüğüm olgulara gaz henüz çekilmemişken lazer retinopeksi uyguluyorum.

 

RC: İşlem sonrası hastaya pozisyon verme için uygulamanız nedir?

CA: Hastaya genellikle 5 gün pozisyon veriyorum. Bu süre uyguladığım kriyoretinopeksi yerinde yeterli adezyon oluşması için yeterli oluyor.

 

RC: İşlem sonrası topikal ve/veya sistemik tedavi uygulamanız nedir?

CA: İşlem sonrası sadece topikal antibiyotik steroid kombinasyonlu damla ve sikloplejik ajan kullanıyorum.

 

RC: İşlem sonrası ne zaman kontrole çağırıyorsunuz? Ve kontrolde dikkat ettiğiniz bulgular nedir? Başarı kriterleriniz nelerdir?

CA: Hastayı ertesi gün görüyorum. İşlem başarılı yani subretinal sıvı tamamen çekilmişse pozisyona devam ettiriyorum. Halen subretinal sıvı varsa bunun olası nedenini anlamak için detaylı fundus inceleme yapıyorum. Görünür bir neden varsa mesela yeni bir yırtık oluşmuş veya diğer kadranda dekolman gelişmişse 1 gün daha pozisyon verip işlemin başarısı ile ilgili kararımı veriyorum.

 

RC: Başarısız PR için ne kadar süre beklersiniz ve tekrar gaz enjeksiyonu önerir misiniz?

CA: En fazla 3 günlük beklemeye göre kararımı veririm.

 

RC: Başarısız PR için tedavi öneriniz nedir?

CA: Başarısız PR de tercihim vitrektomi olmaktadır. Bu olgularda skleral çökertmeyi genellikle uygun bulmuyorum. Çünkü uyguladığım gaz ve kriyoretinopeksi işlemi genellikle vitreusun ayrılmasına (eğer önceden ayrılmamışsa )ve vitreusun bulanıklaşmasına yol açabilmektedir

 

RC: Başka eklemek istediğiniz mesajınız var mıdır?

CA: PR işlemi, uygun olgu seçimi şartıyla başarı oranı yüksek, minimal invaziv içerikli bir tedavi girişimidir. Retina cerrahının seçenekleri arasında bulunmalıdır. Bu işlemi uygulayan kişi başarısızlık durumunda alternatif tedaviyi uygulayabilmeli veya hastanın uygulanabilecek merkeze hemen ulaşmasını sağlamalıdır.

 

RC: Değerli cevaplarınız için teşekkür ederiz

CA: Ben teşekkür ederim.

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Cengiz Aras ve Dr. Mehmet Çıtırık’a teşekkür ederiz.

 

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

(Aras C, Çıtırık M, Teke MY. Pnömatik Retinopeksi Uygulaması; Prof. Dr. Cengiz ARAS’ın Uzman Görüşü. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/12/2017).