Retina Club

Primer Regmatojen Retina Dekolmanı olgusuna yaklaşım; Prof. Dr. Ziya Kapran’ın Uzman Görüşü


Okuma:730

RC: Değerli Hocam bu önerimizi kabul ettiğiniz için öncelikle teşekkür ediyoruz. Kısaca kendinizden ve kliniğinizden bahseder misiniz?

ZK: 1985 İstanbul Tıp Fakültesi Mezunuyum. Uzmanlık Eğitimimi Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında yaptım. 1991-2001 yılında SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde önce uzman sonra Şef yardımcısı olarak görev yaptım. O zamanlar Şeflik ve Şef yardımcılığı için Sağlık Bakanlığı sınav yapardı. Ben de Sağlık Bakanlığının açtığı sınava girerek 2001 yılında Sağlık Bakanlığı Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesine Göz Kliniği şefi olarak göreve başladım. 2001 - 2011 yılları arasında Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 2. Göz Kliniği şefi olarak Retina hastalıklarının tedavisi ile uzman ve asistanların eğitimi ile ilgilendim. 2013 – 2016 yılları arasında TC Maltepe üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinde çalıştım. Halen kendime ait 26 yıllık özel Retina Kliniğimde çalışıyorum.

 

RC: Hocam izninizle olgu üzerinden konuşmaya geçelim. 55 yaşındaki erkek hastanın sağ gözünde 1 haftadır görme azlığı şikâyeti olup görme keskinliği el hareketleri seviyesindedir. Sol göz görme keskinliği 0,9 düzeyindedir. Göz içi basınçları normal sınırlardadır. Biyomikroskobik muayene bulguları doğaldır. Fundus muayenesinde sağ göz retina dekole iken sol göz doğaldır. Sistemik sorguda 5 yıldır hipertansiyon öyküsü dışında özellik bulunmamaktadır. Özgeçmiş ve Soy geçmiş sorgulamada oküler hastalık öyküsü yoktur. Bu bilgiler eşliğinde size başvuran hastaya yaklaşımınız ve önerileriniz ne olur?

ZK: Önce sağ gözde ki retina dekolmanı’nın neye bağlı olduğunu araştırırım. Eğer retina dekolmanı yırtığa bağlı gelişti ise hangi ameliyat tekniğini uygulamam gerektiğine karar veririm. Yırtığın veya yırtıkların yeri, sayısı, PVR durumu ve kristalin lensin durumuna göre ameliyat tekniğimi belirlerim.

 

RC: Rutin prosedürünüzde hangi gauge vitrektomiyi ve hangi cihazı tercih ediyorsunuz? Neden?

ZK: Tercihim daha çok 25 gauge tir. Bazen 23 veya 27 gauge aletleri de kullanırım. Makula cerrahisinde 27 Gauge sistem harika. 25 Gauge ile her cerrahi yapılabilir ve yara yeri sızıntısı 23 gauge’den daha az oluyor. Bu aralar Alcon-Constellation sistemini kullanıyorum. Ancak günümüzde bütün cihazların performansı birbirine çok yakın. Hepsi iyi.

 

RC: Ameliyatta planladığınız vitrektomi işlemiyle aynı anda lens alımını da içeren fakemülsifikasyon cerrahisi uyguluyor musunuz? Kombine cerrrahi için kriterleriniz nedir?

ZK: Hasta 50 yaşın üzerinde ise genellikle kombine cerrahi yapıyorum.

 

RC: Vitrektomide uygulama sıralamanız nedir? Rutinde triamsinolon kullanıyor musunuz?

ZK: Önce infüzyon kanülünü takıyorum. Sonra fako cerrahisi yapıyorum, daha sonra vitreus cerrahisini gerçekleştiriyorum. Triamsinolon’u 5 kere sulandırarak kullanıyorum.

 

RC: Rutin cerrahinizde ILM/Membran boyası kullanıyor musunuz ve ILM peeling uyguluyor musunuz?

ZK: Makula cerrahisinde ve PVR lı retina dekolmanlarında Dual boya kullanıyorum.

 

RC: Vitrektomide intraoperatif lazer uygulama prosedür ve parametreleriniz nelerdir?

ZK: Retina Dekolmanınında 360 derece periferik lazer uygularım. Ekvatorun gerisine uzanmadan ora serrata ve ekvator arasına lazer fotokoagulasyonu yaparım. Makula cerrahisinde yırtık yoksa rutin lazer uygulamıyorum

 

RC: Cerrahi bitiminde tamponad seçim, uygulama ve tercih kriterleriniz nelerdir?

ZK: İlk cerrahide daha çok uzun süreli gaz SF6 veya C3F8 kullanmaya çalışıyorum. 2. Cerrahi gerekirse 5000 cs silikon yağını tercih ediyorum.

 

RC: Cerrahi sonrası hastaya pozisyon verme için uygulamanız var mıdır? Varsa nedir?

ZK: Retina dekolmanında yırtığın yerine göre pozisyon veriyorum. Arka kutupta biraz sıvı kalır ise arka kutupta katlantı olmaması için 3 saat kadar hastanın prone pozisyon almasını önermiyorum. Makula deliğinde hastanın 5 gün kadar prone pozisyonda kalmasını öneriyorum.

 

RC: Cerrahi sonrası topikal ve/veya sistemik tedavi uygulamanız nedir?

ZK: Topikal antibiyotik, steroid ve NSAİ tedavi 1 ay kadar veriyorum. İnfeksiyon veya inflamasyon yoksa sistemik tedavi genellikle uygulamıyorum.

 

RC: Cerrahi sonrası ne zaman kontrole çağırıyorsunuz? Ve kontrolde dikkat ettiğiniz bulgular nedir? Başarı kriterleriniz nelerdir?

ZK: Post op 1. Gün mutlaka kontrole çağırıyorum. Retina tedavisinde kontrol çok önemlidir. Randevu aralarını açarak en az bir yıl hastayı izlemek lazım. İlk yıl geçtikten sonra da yıllık kontroller ile hastamızı mutlaka izlememiz lazım. Retina dekolmanın da başarılı oldum demek için silikonun geri alınmış ve retinanın tam olarak yatışık olması lazım. Ayrıca hipotoni de çok önemli bir başarısızlık nedeni.

 

RC: Başka eklemek istediğiniz mesajınız var mıdır?

ZK: Retina pratiğinde hasta ile diyalog çok önemli. Tedaviye başlamadan önce hasta ve/veya hasta yakınları ile çok iyi konuşularak tedavi planlamasının anlatılması gerekiyor. Hasta gideceğin yolun uzun bir yol olduğunu ve bazen birkaç kez ameliyat gerekebileceği konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

 

RC: Değerli cevaplarınız için teşekkür ederiz

ZK:  Ben teşekkür ederim

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Ziya Kapran ve Dr. Mehmet Çıtırık’a teşekkür ederiz.

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

(Kapran Z, Çıtırık M, Teke MY. Primer Regmatojen Retina Dekolmanı olgusuna yaklaşım; Prof. Dr. Ziya Kapran’ın Uzman Görüşü. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/03/2018).