Retina Club

Vitreoretinal Cerrahide Robotik Yaklaşımlar-1


Okuma:124

Vitreoretinal cerrahi, gözlem ve manipülasyon için robotların ortaya çıkmasıyla yeni bir aşamaya giriyor. Robotiklerin cerrahi alanda son dönemdeki gelişimi dikkat çekicidir. Örneğin da Vinci cerrahi sistemi (Sezgisel Cerrahi) üroloji alanında önemli bir gelişmeydi ve artık mide-bağırsak cerrahisi, jinekoloji, solunum cerrahisi, kalp cerrahisi gibi birçok alanda kullanılıyor. Küresel robotik cerrahi pazarının 2030 yılına kadar yaklaşık dört kat büyüyeceği tahmin ediliyor.

 

Ancak da Vinci sisteminin doğruluğunun 1 mm olduğu bildirilmektedir, bu da vitreoretinal cerrahi için yetersizdir ve vitreoretinal cerrahiye özel bir robotik sistemin bulunması hala zordur. Araştırmacılar 1990'ların sonlarından bu yana oftalmoloji alanında robotik üzerinde çalışıyorlar. Vitreoretinal cerrahi, vitreus boşluğunun çok sınırlı alanında yapıldığı için hassas ve hassas işlemler gereklidir. Vitreoretinal cerrahi için gereken çeviklik, titreme giderme ve hassasiyet açısından da insan eli sınırlıdır. Bu nedenle yüksek hassasiyete sahip robotik cerrahi, vitreoretinal cerrahi için uygun olabilir.

 

1- Robotik Kılavuz

Oftalmolojideki mevcut robotik cerrahi sistemleri genel olarak operasyon sistemleri, operasyon destek sistemleri veya gözlem sistemleri olarak sınıflandırılabilir.

 

Operasyonel robotlar en yaygın olanlardır. Ueta ve arkadaşları, vitrektomi için robotik bir prototipin konumlandırma doğruluğunu araştırdılar ve sistemin yaklaşık 30 µm'lik bir konumlandırma doğruluğuna ulaştığını bildirdiler; bu, manuel olarak yürütülen doğruluğun yaklaşık 1/10 ila 1/5'i kadardır. Hayvan modellerinde araştırmacılar, arka vitreus dekolmanı ve retina damarına mikro kanülasyon oluşturmayı başardılar.

 

Edwards ve arkadaşları, PRECEYES cerrahi sistemini (Carl Zeiss Meditec) kullanarak uzaktan kumandalı robot yardımlı retina cerrahisinde insanda bir çalışma gerçekleştirdiler. Membran soyulması işleminin robotik sistemle manuel cerrahiye göre daha uzun sürdüğünü buldular, ancak aynı zamanda yaş tip YBMD'ye sekonder subfoveal kanama için rekombinant doku plazminojen aktivatörünün subretinal enjeksiyonunu da gerçekleştirebildiler.

 

Mikrostentleri ve tutucuları konumlandırırken ve membran soyulması sırasında forsepsi manevra ederken (5 µm'den daha iyi bir hassasiyetle) göz içi el becerisi sağlama konusunda umut vaat eden bir dizi başka telemanipüle robotik sistem geliştirilmiştir.

 

Titreme, kuvvet algılama ve göz içi el becerisini kontrol etmek için elde taşınan robotik cerrahi aletler de dahil olmak üzere çeşitli operasyon destek sistemleri geliştirilme aşamasındadır. Araştırmacılar aynı zamanda oftalmik cerrahi için özelleştirilmiş, ticari olarak temin edilebilen bir sistem olan oftalmik cerrahiye yönelik pasif bir destek robotu üzerinde de çalışıyorlar. Robot, dirseği ve kolu stabilize ederek sürekli eğrisel kapsüloreksis ve dikiş atma işlemlerinde daha stabil prosedürlerin gerçekleştirilmesini mümkün kılar.

 

 

[Kaynaklar: 1- Kwartowitz DM, Herrell SD, Galloway RL. Toward image-guided robotic surgery: determining intrinsic accuracy of the da Vinci robot. Internat J Comp Assist Radiol Surg. 2006;1:157-165. 2- Nakao S, Tadano K, Sonoda KS. Robotics in the Retina OR. Retina Today. 2023; November/December: 44-45. 3- Charles S, Das H, Ohm T, et al. Dexterity-enhanced telerobotic microsurgery. Presented at: the International Conference on Advanced Robotics Proceedings; 1997. 4- Ueta T, Yamaguchi Y, Shirakawa Y, et al. Robot-assisted vitreoretinal surgery: development of a prototype and feasibility studies in an animal model. Ophthalmology. 2009;116(6):1538-1543, 1543.e1-2. 5- Edwards TL, Xue K, Meenink HCM, et al. First-in-human study of the safety and viability of intraocular robotic surgery. Nat Biomed Eng. 2018;2:649-656.]

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.

 

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

 

(Çıtırık M, Teke MY. Vitreoretinal Cerrahide Robotik Yaklaşımlar-1. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/11/2024).