Retina Club

Vitreoretinal Cerrahide Robotik Yaklaşımlar-2


Okuma:297

2- Ameliyathanede Robotlar

Endoskop teknolojisindeki ilerlemeler, konvansiyonel sistemlerle gözlenemeyen iris altındaki dokuların detaylı olarak gözlemlenmesine olanak sağlasa da, vitrektomide endoskop yaygın olarak kullanıma girememiştir. Bu durum, kısmen, oftalmik cerrahinin ameliyat alanının bir asistanın tutamayacağı kadar küçük olması nedeniyle cerrahın ameliyat etmesi gerektiği gerçeğinden kaynaklanmaktadır.

 

Karşılanmayan bu ihtiyaçtan yola çıkılarak, 2023 Nisan ayında Japonya'da tıbbi cihaz olarak onaylanan endoskopu tutacak bir gözlem robotu (OQrimo, Riverfield) geliştirildi. Bir operatör, robotik olarak kontrol edilen endoskopu ayak pedalıyla hareket ettirir ve robot, belirli bir miktarda dış basınç uygulandığında gözden çekilecek bir güvenlik fonksiyonuyla tasarlanmıştır.

 

Robot, proliferatif retinopatilerde, özellikle ön hiyaloidal fibrovasküler proliferasyonda fibröz membranların tedavisi gibi bimanüel tekniği gerektiren cerrahi senaryolarda yararlı olabilir.

 

Sistem ayrıca, retina dekolmanı onarımı vakalarında periferik retinanın aydınlatılmasına yardımcı olabilecek bir ışık borusunu tutacak şekilde tasarlanmıştır. Navigasyon sistemi endoskopun gözlem alanını göstererek kullanımı kolaylaştırır.

 

Retinal lezyonların otomatik olarak tanınması ve cihaz takibi dahil olmak üzere daha fazla klinik kullanım alanı araştırılmaktadır. Ayrıca, endoskopun retinaya temas etme riskini azaltmak için 10 mm veya 15 mm'lik yerleştirme bölümüne sahip bir endoskop geliştirilmektedir (mevcut modellerde 30 mm'lik bir yerleştirme bölümü vardır).

 

Bu sistemin bazı sınırlamaları vardır. Birincisi, birçok vitrektomi, periferik retinanın gözlemlenmesini veya tedavisini gerektirmediğinden, endoskop kullanımını gerektiren yalnızca sınırlı sayıda vaka vardır. İkincisi, bu robotun sigorta kapsamı yok ve bu da tıp pratiğine mali yük getiriyor. Üçüncüsü, kalabalık bir ameliyathaneye yeni ekipman eklemek zor olabilir. Son olarak, bir öğrenme eğrisi ile birlikte gelir ve diğer cerrahi aletlere benzer bir lisanslama sistemi gerektirir.

 

3- Gelecek

Bu robotik sistem faydalı olsa da vitreoretinal cerrahide halen birçok ihtiyaç mevcuttur; birkaçını saymak gerekirse, tekrarlayan makula delikleri, proliferatif diyabetik retinopati ve proliferatif vitreoretinopati ile cerrahlar mücadele etmeye devam ediyor. İntraoperatif OCT ve 3D baş üstü cerrahinin ortaya çıkışı, cerrahi sonuçların iyileştirilmesi umuduyla daha hassas cerrahi müdahaleye olanak sağladı. Aynı şekilde robotik cerrahi, yeni vitreoretinal tekniklerin sonuçları daha da iyileştirmesine ve hastaların görüşünü korumasına olanak sağlayabilir.

 

Sonuç

Oftalmolojideki mevcut robotik sistemler genel olarak operasyon sistemleri, operasyon destek sistemleri veya gözlem sistemleri olarak sınıflandırılır. Titreme kontrolü için bir robot ve oftalmik cerrahi için pasif cerrahi destek robotu da dahil olmak üzere çeşitli operasyon destek sistemleri geliştirilme aşamasındadır. Japonya'da tıbbi cihaz olarak onaylanan endoskopu tutacak bir gözlem robotu geliştirilmiştir.

 

 

[Kaynaklar: 1- Zhou D, Kimura S, Takeyama H, et al. Eye explorer: A robotic endoscope holder for eye surgery. Int J Med Robot. 2021;17(1):1-13. 2- Nakao S, Tadano K, Sonoda KS. Robotics in the Retina OR. Retina Today. 2023; November/December: 44-45. 3- Zhou D, Takeyama H, Nakao S, Sonoda KH, Tadano K. Real-time fundus reconstruction and intraocular mapping using an ophthalmic endoscope. Int J Med Robot. 2023;19(3):e2496.]

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.

 

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

 

(Çıtırık M, Teke MY. Vitreoretinal Cerrahide Robotik Yaklaşımlar-2. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/12/2024).