Fotodinamik Tedavinin Günümüzdeki Yeri ve Etkili Uygulama Yöntemleri-4
Okuma:28
PDT Uygulama ve Fluence
Yarım ve tam fluence arasında ayrım yapmak önemlidir. Yarım fluence 83 saniye boyunca 300 mW/cm2'de 25 J/cm2 ışık iken, tam fluence 83 saniye boyunca 600 mW/cm2'de 50 J/cm2 ışıktır. Bazı uygulamalarda enjekte edilen dozda yarı kat azalma da önerilebilmektedir.
Görme bozukluğu, 20/40 veya 20/50 veya daha kötü olan hastalarda subfoveal lezyonlar ve ekstrafoveal lezyonlar için tam fluence'yi öneren hekimler de vardır. Başlangıçta subfoveal lezyonları ve 20/20 ila 20/30 VA olan hastalarda yarım fluence PDT kullanılabilir.
Bununla birlikte, EVEREST II denemesinde, araştırmacılar 150'den fazla PDT yaptılar ve her durumda tam fluence kullandılar. Koroid iskemisine karşı koruma sağlayan PCV vakalarında daha kalın koroid ile ilişkili olabilecek tek bir görme kaybı vakası bildirilmemiştir. EVEREST II'den elde edilen veriler değerlidir çünkü tipik olarak orijinal PDT literatüründen alıntılanan tam fluence PDT ile görme kaybının derecesini görmediğimizi göstermektedir.
Bazı hekimlerce tam fluence PDT kullanarak sıvının tam çözünürlüğünü elde etme olasılığının daha yüksek olduğu bildirilmektedir. Bununla birlikte, koroidal hemanjiyom gibi bir tanı varsa, o zaman tam fluence'in daha iyi bir seçenek olacağı akılda tutulmalıdır.
Son çalışmalar, indosiyanin yeşili anjiyografi (ICGA) olmadan PCV tanısına izin veren bulgulara odaklanmaktadır. Çoğu uygulamada mevcut olan B-scan OCT, polipoidal lezyona karşılık gelen RPE'nin ters U şeklinde bir yükselmeyi gösterir. Olguların yaklaşık % 57'sinde bu lezyona dayanarak PCV'nin sadece B taraması OCT'de teşhis edebileceği bildirilmektedir.
Bununla birlikte, tanı koymak için anti-VEGF tedavisinden önce OCT'ye geri dönmek ve bakmak çok önemlidir, çünkü tedaviden sonra bu tanısal bulgu gözlerin sadece % 25'inde görülür.
Asya Pasifik Oküler Görüntüleme Derneği (APOIS) tarafından yakın zamanda yayınlanan ICGA dışı önemli tanı kriterleri, kalıcı hastalık aktivitesi olan gözlerde, RPE'nin yükselmiş keskin pik elevasyonu, keskin pikli RPE elevasyonu içinde RPE'nin altında halka şeklinde bir lezyon ve renkli fundus fotoğraflarında görünür turuncu bir nodül dahil olmak üzere 3 kriterin PCV tanısında çok yardımcı olduğunu göstermiştir.
En-Face OCT, OCT verilerini kesitsel bir görünümde gösterir ve çok yardımcı olabilir. PCV kompleksi görüntülenebilir ve ICGA'daki görüntüye çok benzeyebilir. PCV'nin yetersiz teşhis edilme eğiliminde olduğu göz ardı edilmemelidir.
Düzenli bir neovaskülarizasyon vakası gibi görünen bir olgu varsa ve bunlar sadece tomurcuklanmıyorsa, ICG'yi bunu tanımlamaya yardımcı olmak için kullanmak iyi bir yaklaşımdır. ICG'ye erişimin olmadığında, fundus muayenesinde ve fundus fotoğrafçılığında belirli faktörlere bakılabilir.
PCV olgularında eksüda, seroanginöz ve retinal pigment epitel dekolmanlarını görme olasılığımız çok daha yüksektir. Bununla birlikte, ICG, tanı için altın standart olmaya devam etmektedir. PCV'de seröz dekolman görülme olasılığı daha yüksekken, tipik eksüdatif YBMD'de intraretinal ödem daha olasıdır. Subretinal sıvının daha yüksek bir yüksekliği, daha büyük bir subretinal kanama gibi PCV'nin bir göstergesidir.
[Kaynaklar: 1- Bontzos G, Bagheri S, Ioanidi L, et al. Nonresponders to Ranibizumab Anti-VEGF Treatment Are Actually Short-term Responders: A Prospective Spectral-Domain OCT Study. Ophthalmol Retina. 2020;4(12):1138-1145. 2- Singh RP, Kokame GT, Barakat MR, Fein JG. Photodynamic Therapy: Evolving Treatment Strategies and Keys to Effective Delivery. Retina Today. 2023; March (Supplement): 5-13. 3- Chong Teo KY, Sadda SR, Gemmy Cheung CM, et al. Non-ICGA treatment criteria for Suboptimal Anti-VEGF Response for Polypoidal Choroidal Vasculopathy: APOIS PCV Workgroup Report 2. Ophthalmol Retina. 2021;5(10):945-953.]
Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.
Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
(Çıtırık M, Teke MY. Fotodinamik Tedavinin Günümüzdeki Yeri ve Etkili Uygulama Yöntemleri-4. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/04/2025).