Fotodinamik Tedavinin Günümüzdeki Yeri ve Etkili Uygulama Yöntemleri-7
Okuma:7
PDT sonrası takip
Takip süresi hastanın patolojisine bağlıdır. Optimize etmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımız bir enjeksiyon programında olan biri varsa, PDT bu aralığa sokulabilir ve anti-VEGF tedavilere devam edilebilir. Aylık anti-VEGF enjeksiyonları alan bir hastada, aylık enjeksiyonlara devam edilebilir.
Bununla birlikte, bir KSSKR hastası söz konusu olduğunda, genellikle PDT yapıldıktan 6 ila 8 hafta sonra tekrar görülmelidir. Olgu OCT ile takip edilir. Çünkü o noktada klinik iyileşme için değerlendirme yapılır.
OCT'de sıvı yoksa PDT ihtiyaç duyduğu şeyi başarmıştır. Tedaviyi takip eden 3 ila 4 ay içinde, başka bir tedavinin gerekli olup olmayacağını değerlendirmek için kalan bir sıvı görülürse ve klinik iyileşme görülmezse, ICG ve FA tekrarlanır.
PCV veya yaş tip YBMD'li hastalar için PDT ve anti-VEGF kombinasyonunun sonucu 6. haftada takip edilebilir. Tedavinin işe yaradığından emin olmak için bu ilk ziyarette FA, ICG ve OCT tekrar yapılabilir.
Polipoidal lezyonların gerileyip gerilemediğini ve dallanan vasküler ağın azalıp azalmadığını görmek önemlidir. Sıvı yoksa, anti-VEGF ajan enjekte edilmez.
Ancak polipoidal lezyonların gerilemesiyle bile subretinal sıvı varsa, dallanan vasküler ağ da sızıntıya neden olabileceğinden anti-VEGF enjeksiyonlarına devam edilebilmektedir.
Enjeksiyon için verteporfin ile kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış yeni bir fotodinamik lazer geliştirilme aşamasındadır. Bu heyecan vericidir. Çünkü şu anda lazer cihazı bozulursa tamir ettirmek çok zordur. Gerçekten yeni birimler ve parçalar sipariş etmek güçtür.
Yeni lazer çok daha küçük ve daha taşınabilirdir. Fluence süresini, ışınımı vb. ayarlamak için parmağınızı kullanmanıza izin veren bir mini tablet arayüz ünitesine sahiptir. Aslında bilgiyi barındıran kendi bilgisayar sistemine sahiptir. Hastanın tıbbi kayıt numarasını, tedavi tarihi ve tedavi detayları ile birlikte saklayabilmektedir.
[Kaynaklar: 1- Maruyama-Inoue M, Sato S, Yamane S, Kadonosono K. Predictive Factors And Long-Term Visual Outcomes After Anti-Vascular Endothelial Growth Factor Treatment Of Retinal Angiomatous Proliferation. Clin Ophthalmol. 2019;13:1981-1989. 2- Singh RP, Kokame GT, Barakat MR, Fein JG. Photodynamic Therapy: Evolving Treatment Strategies and Keys to Effective Delivery. Retina Today. 2023; March (Supplement): 5-13. 3- Pece A, Vadalà M, Manzi R, Calori G. Back pain after photodynamic therapy with verteporfin. Am J Ophthalmol. 2006;141(3):593-594.]
Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.
Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
(Çıtırık M, Teke MY. Fotodinamik Tedavinin Günümüzdeki Yeri ve Etkili Uygulama Yöntemleri-7. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/07/2025).