Retina Club

2016 04 Ayın Sorusu


Okuma:384

Kliniğimize 50 gündür sağ gözde görme azlığı şikâyeti ile başvuran 33 yaşındaki bayan hastada görme keskinliği el hareketi düzeyinde olarak tespit edilmiştir. Kliniğimize başvuru anındaki renkli fundus fotoğrafı birinci resimde görüldüğü üzeredir. Hikâyesinde şikâyetinin ilk başlangıcında başka bir kliniğe başvurduğu ve hastalığı için tedavi uygulandığı öğrenilmiştir. Kendisine ilk tedavi uygulanmadan önceki renkli fundus fotoğrafı ve floresein anjiyografi görüntüsü de ektedir. Hastanın bilinen bir sistemik ve oküler hastalık öyküsü bulunmamaktadır.

Bu ayın sorusunda sizlere iki soru sormaktayız.

Birinci sorumuz, hastanın tanısı nedir?

İkinci sorumuz, ilk başvuru merkezinde uygulanan hangi tedavi sonrası ilk fotoğrafta görülen renkli fundus görüntüsü ortaya çıkmıştır? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın Sorusunu bizimle paylaşan Doç. Dr. Pınar Çakar ÖZDAL’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

2016 04 Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size sağ gözde görme azlığı şikâyeti ile başvuran ve şikâyetinin ilk başlangıcında başka bir klinikte tedavi uygulanan 33 yaşındaki bayan hastanın renkli fundus fotoğrafı ve floresein anjiyografi görüntüsü ile tanısını sormuş ve ilk başvuru merkezinde uygulanan hangi tedavi sonrası lezyonda progresyon ortaya çıktığını sormuştuk.

 

Cevap: Oküler Toksoplazmozis dir. Bu hastalığın tipik lezyonu fokal nekrotizan retinittir. Bu lezyon; kenarları silik, etrafı ödemli, kabarık, beyaz renkli bir odak olarak görülür. Hastanın hastalığının ilk başlangıcında çekilen fotoğrafı bu tanıma uymaktadır. Rekürren hastalık, sıklıkla eski skar komşuluğunda gelişir ve satellit lezyon olarak adlandırılır.

Tedavinin amacı aktif retinokoroidit sürecinde parazitin çoğalmasını durdurarak retina ve optik disk hasarını en aza indirmektir. Toksoplazma parazitine yönelik antibiyotik kullanımı, inflamasyonun gerilemesini hızlandırmakta ve rekürrensi azaltmaktadır. İnflamasyonu baskılamak için steroid kullanımı gerekmektedir, ancak tek başına kullanılmaması, antienfeksiyöz tedaviyle birlikte kullanılması çok önemlidir. İnflamasyonun baskılanmasıyla steroidler hızla azaltılarak, antienfeksiyöz tedaviden önce kesilmelidir. Özellikle de perioküler/intravitreal triamsinolon/deksametazon gibi steroid enjeksiyonları, yaygın nekrotizan retinit gelişmesine yol açmakta ve geri dönüşsüz görme kaybıyla sonuçlanmaktadır ve bu uygulamadan kesinlikle kaçınılmalıdır.

Hastamıza ilk başvurduğu merkezde deksametazon implant tedavisi uygulanmış ve yaygın nekrotizan retinit görüntüsü ortaya çıkmıştır. Hastanemizde olguya vitrektomi yapılarak implant çıkarılmış, intravitreal klindamisin yapılmış ve sistemik tedavi uygulanmıştır. Buna rağmen o bölgede yaygın fibrotik skar gelişimine engel olunamamıştır.

 

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla 21 doğru cevap verilmiştir. Kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Haydar Erdoğan kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

Kitap ödülümüzün temininde ve dağıtımında katkılarından dolayı BİLİM İlaç’a teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.