2016 05 Ayın Sorusu
Okuma:749
Kliniğimize sol gözde görme azlığı şikâyeti ile başvuran 37 yaşındaki bayan hastanın görme keskinliği sağda 0,9 solda 0,7 düzeyinde olarak tespit edilmiştir. Başvuru anında sağ gözünde belirgin bir şikâyeti olmayan ve renkli fundus fotoğrafı, infrared ile OCT görüntüleri aşağıda görünen hastada tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız. Hastanın sol gözünde makülada benzer lezyonu olduğunu belirtmek isteriz.
Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.
2016 05 Ayın Sorusu- Cevap
Bu ay size kliniğimize başvuran ve sağ gözünde belirgin bir şikâyeti olmayan 37 yaşındaki bayan hastanın renkli fundus fotoğrafı, infrared ile OCT görüntüleri eşliğinde tanısını sormuştuk.
Tanı: Koroid Osteomu’dur
Koroid osteomu genellikle sağlıklı genç kadınlarda 2. ya da 3. dekatta görülen kemik yapısında benign bir tümördür. Papillaya komşu bölgede veya makülada yer alabilir. Olguların yaklaşık % 25-75’i iki taraflı olarak belirlenirken bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilince bu oranın % 90 olduğu bildirilmiştir.
Fundus muayenesinde peripapiller bölgede veya makülada kavuniçi-sarı renkli girintili çıkıntılı sınırlara sahip subretinal koroidal kitle olarak gözükmektedir. Histopatolojik olarak koroid seviyesinde kemik oluşumu görülebilir. Üzerindeki pigment epiteli sağlamdır ancak pigment epitelinde değişik derecelerde pigmentasyon görülebilir. Yıllar içinde bu lezyon genişleyebilir, dekalsifiye olabilir ya da koroid neovaskülarizasyonu gelişimine neden olabilir. Koroid neovaskülarizasyonu gelişirse tedavi edilmesi gerekir. Fundus floresein anjiyografide erken dönemde hipofloresan zemin üzerinde yamalı hiperfloresans görülürken, ileri fazlarda tamamen hiperfloresan bir kitle hali gözlenir. B-scan ultrasonografik incelemede kitlenin yüksek iç yansımaya sahip olduğu ve arkasındaki sahada akustik gölgelenmeye neden olduğu belirlenebilir. Bilgisayarlı tomografide kemik yoğunluğunda radyoopak koroidal plak görülebilir. OCT ile değerlendirmede kalsifiye olan tümör bölgelerinde retinanın korunmuş olduğu, dekalsifiye tümör içeren alanlarda ise, dış retina ve fotoreseptör tabakasının incelmiş olduğu bildirilmektedir. Amelanotik koroidal melanomla ayırıcı tanı yapılmalıdır. Koroid melanomlarının B-tarayıcı ultrasonografide düşük-orta yansıtıcılıkta olması ayırıcı tanıda yardımcıdır.
Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla 12 doğru cevap verilmiştir. Kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Osman Çelikay kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.
Kitap ödülümüzün temininde ve dağıtımında katkılarından dolayı BİLİM İlaç’a teşekkür ederiz.