Retina Club

2016 06 Ayın Sorusu


Okuma:458

Kliniğimize sol gözde görme azlığı şikâyeti ile başvuran ve sağ gözünde belirgin bir şikâyeti olmayan 52 yaşındaki bayan hastanın görme keskinliği sağda tam solda 0,7 düzeyinde olarak tespit edilmiştir. Sistemik ve oküler bir hastalığı bulunmayan ve infrared ile OCT görüntüleri aşağıda görünen hastada tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

2016 06 Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size kliniğimize başvuran ve sol gözde görme azlığı şikâyeti ile başvuran ve bu gözde görme keskinliği 0,7 düzeyinde olarak tespit edilen 52 yaşındaki bayan hastanın infrared ve OCT görüntüleri eşliğinde tanısını sormuştuk.

Tanı: Optik Pit’e bağlı Seröz Maküla Dekolmandır.

Konjenital bir optik disk anomalisi olan optik pit nadir görülen ve maküla tutulumu olmadıkça selim seyirli bir klinik tablodur. Optik pit olgularında %25 ile %75 arasında makülopati gelişebileceği ve bunun ciddi görme azalmasına neden olabileceği bilinmektedir.

Tanı dikkatli bir göz dibi muayenesi ile konulabilir. Disk kenarında genellikle temporalde gözlenen pitle birlikte makülada izlenen seröz elevasyon tanı için önemlidir. Fundus floresan anjiyografisinde optik pitin erken hipofloresan görüntüsü anjiyografinin geç fazlarında yerini boyanmaya bıraktığı belirlenir. Maküla elevasyonuna uyan bölgede ise iyi sınırlı yuvarlak ya da oval hipofloresan görüntü tespit edilmektedir. Fundus otofloresans görüntülemede seröz dekolmana bağlı hipootofloresans görülürken, hiperotofloresans görüntü veren subretinal presipitatlar tespit edilir. Bu durum da ayırıcı tanı için önemlidir. OCT de, optik disk piti makulopatisi için tanı koydurucu olan retinoskizis ve seröz dekolmandır. Bilindiği gibi optik pit makülopatisi iki komponentten oluşur. Bunlar "retinoskizis" ve "seröz maküla dekolmanıdır. Klasik optik pit makülapatisi zamanla karakter değiştirebilmektedir. Bazı olgularda retinoskizis yıllar içinde kendiliğinden gerilemekte ve sadece seröz maküla dekolmanı geride kalmakta iken bazı olgularda ise retina dekolmanı yıllar içinde kendiliğinden gerilemekte ve sadece retinoskizis geride kalabilmektedir. Bazen her ikisi de yıllar içinde gerileyebilmektedir. Retinoskizisin gerilediği ve sadece seröz maküla dekolmanıın görüldüğü OCT görüntüsü SSKR ile karıştırılabilmekte ve hastalara gereksiz bir şekilde tedaviler uygulanabilmektedir.

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla 10 doğru cevap verilmiştir. Kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Mehmet Özgür Zengin kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

Kitap ödülümüzün temininde ve dağıtımında katkılarından dolayı BİLİM İlaç’a teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.