Retina Club

2016 08 Ayın Sorusu


Okuma:354

2016 08 Ayın Sorusu

Kliniğimizde 1 hafta önce sağ gözde retina dekolman cerrahisi geçirmiş olan 54 yaşındaki bayan hastaya ait OCT kesitinde görünen patoloji ve bunu sebebi için ne düşünürsünüz? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.,

 

2016 08 Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size kliniğimizde 1 hafta önce sağ gözde retina dekolman cerrahisi geçirmiş olan 54 yaşındaki bayan hastaya ait OCT kesiti verilmiş ve görünen patoloji ile bunu sebebi için ne düşünürsünüz? diye sormuştuk.

 

Cevap: Retina dekolman cerrahisi sonrası retina üstünde kalmış olan sıvı perflorokarbon (dekalin-Perflorodekalin) damlacığıdır.

Sıvı perflorokarbonlar (PFK) hidrojen atomlarının flor atomları ile yer değiştirdiği florlanmış sentetik hidrokarbon analoglarıdır. Altı karbondan büyük olan perflorokarbonlar sıvı haldedir. PFK’lar retinayı üçüncü bir el gibi fiske eden intraoperatif tamponatlardır. Tamponat gücü silikondan 6 kat fazladır. PFK renksiz, kokusuz, optik yönden saydamdır. Kırma indeksi suya yakındır ve optik aberasyon olmaksızın vitrektomide kullanılır. Özgül ağırlığı sudan yaklaşık 2 kat yüksektir. Bu sayede retinayı yatıştırır ve subretinal sıvıyı öne iterek periferik yırtıktan vitreusa geçmesini sağlar. Yüzey gerilimi yüksek olduğu için tek bir parça halinde kalabilir ve retina altına kolayca kaçmaz. Viskositesi düşük olduğu için göz içine ince bir kanülle verilebilir. Alınması kolaydır. Kaynama noktası yüksek olduğu için buharlaşma olmadan laser yapılabilir. Laser dalga boylarını absorbe etmez. Perflorodekalin; refraktif indeksi 1.31 olup suya yakındır. Perflorodekalin ile sıvılar arası interface daha zor gözlenir. Viskositesi 2.7 olup perfloro-n-octane’dan daha yüksektir. Böylece daha güçlü bir bası sağlar ama verilip alınması daha zordur. PFK sıvıları intraoperatif kullanımda güvenilir olmasına karşın oküler toksisite ve küçük parçalara ayrılma nedeniyle uzun süre gözde bırakılmamalıdır. Kimyasal toksisite, birleşiminde hidrojen varlığı gibi saflığın az olduğu durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda lipoproteinlerin absorbsiyonu artmakta, fibroblastik reaksiyon tetiklenerek preretinal membranlar gelişmektedir. Göz içerisinde uzun süre kaldığında retina sinir lifi katında vakuoller, dış pleksiform tabakada psödomyelin birikimi, fotoreseptörlerde kısalma gözlenir. Retina alt katında hasar çok daha fazla olduğu için burada kimyasal toksisiteden çok mekanik hasar düşünülür. PFK sıvıları retina altına gittiğinde ise proliferatif vitreoretinopatiyi tetikler, beş gün içerisinde alınmalıdır. [Kaynak: Kocaoğlan H. Sıvı perflorokarbonlarda farklı türevler, avantaj ve dezavantajları. Ret-Vit 2007;15:Özel Sayı:123-125]

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap vererek kitap ödülünü kazanan Sn. Dr. Kemal Tekin’i tebrik ederiz.

Kitap ödülümüzün temininde ve dağıtımında katkılarından dolayı BİLİM İlaç’a teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.