Retina Club

2016 09 Ayın Sorusu


Okuma:339

1 yıl önce iskemik üst temporal retinal ven tıkanıklığı geçirmiş olan 63 yaşındaki erkek hastanın sağ gözüne ait geniş açılı OCT görüntülemesi ve ultrasonografisini görmektesiniz. Bu iki görüntüye bakarak görünen patoloji için ne düşünürsünüz? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

2016 09 Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size 1 yıl önce iskemik üst temporal retinal ven tıkanıklığı geçirmiş olan 63 yaşındaki erkek hastanın sağ gözüne ait geniş açılı OCT görüntülemesi ve ultrasonografisini sunmuş ve bu iki görüntüye bakarak görünen patoloji için ne düşünürsünüz? diye sormuştuk.

 

Cevap: Optik disk başında neovaskülarizasyon (NVD) ve buna ikincil arka hyaloide uzanan fibrotik membrandır.

Retinal iskemi varlığında VEGF gibi anjiyojenik faktörlerin salınması sonrası neovaskülarizasyon ortaya çıkmaktadır. Bu neovaskülarizasyonlar optik diske 1 disk çapı mesafede oluşursa NVD (neovascularization of the disc), 1 disk çapı mesafeden uzakta ise NVE (neovascularization elsewhere) olarak adlandırılır. Retinal neovaskülarizasyona neden olan yaygın sebeplerin başında; diyabetik retinopati, retinal ven tıkanıklığı ve oküler iskemik sendrom gelmektedir. Retinal neovaskülarizasyon ilk olarak retina tabakalarının içinde gelişir. Ancak iç limitan membranı (ILM) bozarak vitreus boşluğuna genişleyebilir ve fibrovasküler proliferasyonlar oluşturabilir. OCT ile retinal neovaskülarizasyonın üzeri tarandığında ILM yi geçerek arka hyaloid zara bağlanan ve vitreus boşluğuna çıkıntı yapan hiperreflektif lezyonlar gözlenebilir. Fibrovasküler membran arka hyaloid zara bağlanarak optik diskin çukurluğunu engelleyebilir. Fibrotik membran belirgin olduğunda bu bulgular oküler ultrasonografide de seçilebilir.

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla 9 doğru cevap verilmiştir. Kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. İrem Koç kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

Kitap ödülümüzün temininde ve dağıtımında katkılarından dolayı BİLİM İlaç’a teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.