Retina Club

2016 10 Ayın Sorusu


Okuma:379

Kliniğimize her iki gözde 2 gündür görme azlığı şikâyeti ile başvuran 29 yaşındaki erkek hastanın görme keskinliği her iki gözde 0,1 düzeyinde olarak tespit edilmiştir. Sağ göze ait birleştirilmiş renkli fundus fotoğrafı, birleştirilmiş floresein anjiyografi görüntüsü ile OCT görüntüsü aşağıda görünen hastada tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız. Hastanın sol gözünde benzer bulgular olduğunu belirtmek isteriz.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 

2016 10 Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size kliniğimize her iki gözde 2 gündür görme azlığı şikâyeti ile başvuran ve görme keskinliği görme keskinliği her iki gözde 0,1 düzeyinde olan 29 yaşındaki erkek hastanın birleştirilmiş renkli fundus fotoğrafı, birleştirilmiş floresein anjiyografi görüntüsü ve OCT görüntüsü eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Vogt Koyanagi Harada Sendromudur

Vogt-Koyanagi-Harada (VKH) sendromu, melanosit içeren organları tutan ve nadir görülen bir hastalık olup kadınlarda erkeklerden daha sık olarak görülmektedir. VKH sendromunun etyopatogenezinde viral enfeksiyonlar ve otoimmün nedenlerden şüphelenilmektedir. Hastalık Asyalılar, Kızılderililer, Latin Amerikalılar ve Siyahlar gibi koyu pigmentasyona sahip ırklarda daha fazla görülmektedir. VKH sendromu 10–52 yaşları arasında görülebilmekle birlikte en sık olarak 3. dekadda ortaya çıkmaktadır. VKH hastalığında gözde genellikle granülomatöz tarzda panüveit tablosu ortaya çıkmaktadır. Endotelde görülen koyun yağı presipitelerin yanı sıra silyer cismin ödemine bağlı olarak ön kamara derinliğinde azalma da gelişebilmektedir. Ayrıca arka segmentte yoğun vitre reaksiyonunun yanı sıra, optik disk ödemi, fundus periferinde sarı-beyaz lezyonlar, arka kutupta retinal ödem ve eksüdatif retina dekolmanı ortaya çıkmaktadır. Olguların floresein anjiyografi incelemesinde koroidal dolum gecikmesi, birçok alanda beliren noktasal sızıntılar, retinal dekolman sahalarında daha da belirgin olan göllenme tarzındaki hiperfloresans ve optik disk hiperfloresansı önde gelen bulgulardır. OCT de yer yer ortaya çıkan eksüdatif retina dekolmanı alanları net bir biçimde izlenebilmektedir.

[Kaynaklar 1- Çıtırık M, Soykan E, Biçer T, Berker N, Zilelioğlu O. Behçet hastalığı dışındaki üveitlerde göz bulguları. Turkiye Klinikleri J Ophthalmol. 2007;16:92-7. 2- Ceylan OM, Uysal Y, Gökçe G, Erdurman C, Sobacı G. Vogt-Koyanagi-Harada Sendromlu Olguların Klinik Özellikleri. TJO 2010; 40; 250-54]

 

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla 32 doğru cevap verilmiştir. Kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Şaban Gönül kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

 

Kitap ödülümüzün temininde ve dağıtımında katkılarından dolayı BİLİM İlaç’a teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.