Retina Club

2024 Temmuz Ayın Sorusu


Okuma:649

Sol gözde görme keskinliği el hareketi düzeyinde olan 14 yaşındaki erkek retina bulgusu için kliniğimize refere edilmiştir. Hastanın renkli fundus fotoğrafı ve optik koherens tomografi görüntülerini görmektesiniz. Diğer göz muayene bulguları normaldir. Bu bulgulara göre tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

 

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkıları için teşekkür ederiz.

 

 

2024 Temmuz Ayın Sorusu Cevap

Bu ay size sol gözde görme keskinliği el hareketi seviyesinde olan 14 yaşındaki erkek çocuğunun renkli fundus fotoğrafı optik koherens tomografi görüntüleri eşliğinde tanısını sormuştuk.

Tanı: Coats hastalığı’dır.

 

Coats hastalığı tipik olarak genç erkeklerde görülür ve yaşamın birinci veya ikinci on yılında teşhis edilir. Coats hastalığı yetişkinlerde de ortaya çıkabilir ve bulgular çocuklardakine benzer, ancak genellikle daha az ilerlemiştir. Coats hastalığı tipik olarak tek taraflıdır (%95-100). Gerçek iki taraflı Coats hastalığı vakaları nadirdir; diğer göz asemptomatiktir ve ince periferik telenjiektatik damarlar gösterir. Erkek egemenliği ve tek taraflılık tutarlı özelliklerdir. Coats hastalığının kesin tanımını kullanırsak, bu durum sporadiktir ve kalıtsal değildir ve ilişkili herhangi bir sistemik anormallik veya ırksal tercih yoktur.

Vakaların hemen hepsinde intraretinal eksüdasyon mevcuttur ve yaygın ve telanjiektaziden uzakta olabilir. Eksüdasyon makulaya doğru yönelme eğilimindedir. Yoğun bir maküler eksuda veya fibroglial nodül, yeterli tedaviye rağmen kötü görsel prognozun habercisidir. Arka kutuptaki diğer bulgular arasında subtotal veya total eksüdatif retina dekolmanı yer alır. Hastaların üçte birinde altı saat kadranının üzerinde retina dekolmanı mevcuttur. Retina dekolmanının boyutunun küçük çocuklarda daha fazla olduğu, 3 yaş altı çocuklarda ise daha kötü olduğu gözlenmiştir. Retina kanaması, olağandışı olmasına rağmen, damar anomalisine yakın bir yerde bulunabilir. Retinal makrokistler, vazoproliferatif tümör, vitreus kanaması, uzun süreli retina dekolmanından kaynaklanan komplikasyonlardır.

Çoğunlukla retina dekolmanı ve kolesterol kristalleri içeren sarımsı intraretinal/subretinal eksuda görülür. Az oranda olguda sadece subretinal eksuda görülür. Subretinal eksüda, kolesterol kristalleri, kolesterol ve pigment yüklü makrofajlar, eritrositler ve hemosiderin içerir. Retinada eksüdanın neden olduğu granülomatöz bir reaksiyon görülebilir ve buna yanıt olarak gliosis gelişebilir.

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Zeliha Çöllüoğlu Hamurcu kazanmıştır. Kendilerini tebrik ederiz.

Kitap ödülünün temin ve dağıtımında koşulsuz destekleri için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.