Retina Club

2024 Ağustos Ayın Sorusu


Okuma:906

Her iki gözde görme keskinliği 20/20 düzeyinde olan 24 yaşındaki erkek hasta sol göz retina bulguları nedeniyle kliniğimize refere edilmiştir. Hastanın renkli fundus, floresein anjiyografi, infrared ve optik koherens tomografi anjiyografi görüntülerini görmektesiniz. Bu bulgulara göre tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

 

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkıları için teşekkür ederiz.

 

2024 Ağustos Ayın Sorusu Cevap

 

Bu ay size her iki gözünde görme keskinliği 20/20 seviyesinde olan 24 yaşındaki erkek hastanın renkli fundus, floresein anjiyografi, infrared ve optik koherens tomografi anjiyografi görüntüleri eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Retinal arteriyovenöz malformasyon’dur.

 

Retinal arteriyovenöz malformasyonlar (AVM) nadir görülen konjenital gelişimsel vasküler anomalilerdir. Kaydedilen en önemli klinik belirti, retinal vasküler sistemin bir bölümündeki damarların dolambaçlı paterni ile ilişkili belirgin arteriyel ve venöz dilatasyondur. Retina muayenesinde zorlukla görülebilen küçük arteriyovenöz iletişimlerden tüm retinal vasküler sistemin belirgin dilatasyonuna kadar spektumu vardır. Retinal AVM'ler en sık olarak superotemporal arkadda (%41), papillomaküler demette (%34) ve bazen optik diskin nazal alanlarında (%6) ortaya çıkar.

 

1973'te Archer, yayınlanmış tüm konjenital retina AVM vakalarını gözden geçirdi. Lezyonları üç gruba ayırdı. Tip 1 retinal AVM, ana arter ve ven arasına arteriolar veya anormal kapiller pleksus girdiğinde oluşur. Tip 2 retinal AVM, araya giren arteriolar veya kapiller segmentler olmaksızın doğrudan arteriyovenöz iletişim ile karakterizedir. Tip 1 veya 2 retinal AVM ile ilişkili intrakraniyal AVM'ye sahip olmak olağandışıdır. Tip 3 retinal AVM'ler, morfolojik olarak büyük kalibreli kıvrımlı damarlar olarak var olan yaygın retinal AVM'ler olarak görünür. Bu tip 3 lezyonlar sıklıkla optik sinir, kiazma ve serebral korteksin AVM'si ile ilişkilidir.

 

AVM'lerin ayırıcı tanısı, retinal makroanevrizmaları, Wyburn-Mason sendromunu, kılcal retinal hemanjiyomları ve von Hippel-Lindau hastalığını içerir. Çoğu retina AVM vakası, klinik veya anatomik ilerleme olmadan iyi huylu bir seyir izler. Dolayısıyla komplike olmayan AVM'lerin görme kaybına neden olduğu düşünülmemektedir. Bununla birlikte, merkezi retinal ven tıkanıklığı, retinada kistik dejenerasyon, maküler ödem, retinal iskemi, vitreus kanaması, küçük kalibreli damarlardan olası hiperdinamik akıştan kaynaklanan retina kanaması ve 'çalma' fenomeni dahil olmak üzere artan venöz basınç ve azalan arter basıncı ile çeşitli ilişkili oküler komplikasyonlar bildirilmiştir.

 

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Taha Salim Çevik kazanmıştır. Kendilerini tebrik ederiz.

 

Kitap ödülünün temin ve dağıtımında koşulsuz destekleri için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.