Retina Club

2017 Aralık Ayın Sorusu


Okuma:388

Kliniğimize başvuran 62 yaşındaki bayan hastanın sol gözde görme keskinliği 0,1 düzeyinde olarak tespit edilmiştir. Hastanın yatay ve oblik OCT görüntüsü ile FAF görüntüsüne bakarak tanısını belirtir misiniz? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Bu ay size görme keskinliği 0,1 düzeyinde 62 yaşındaki bayan hastanın yatay ve oblik OCT görüntüsü ile FAF görüntüsü eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Koroid hemanjiyomudur.

 

Koroid hemanjiyomları, koroid tutulumuna göre sınırlı ve yaygın olmak üzere iki klinik şekilde görülür. Sınırlı (lokalize) tip koroid hemanjiyomu, genellikle sistemik bir hastalığın eşlik etmediği, 3-9 mm çapında, arka kutupta ekvator gerisinde yerleşmiş, düzgün biçimde zeminden kabarık, kırmızı portakal renkli koroidal kitle şeklinde görülür. Yaygın (diffüz) tip genellikle Sturge-Weber sendromu ile birlikte görülür.

Koroid hemanjiyomlarının karakteristik bulguları; oftalmoskopik muayenede fundusta turuncu-kırmızı kitle görünümü varken ultrasonografide A modda yüksek ekojenite gösterirken, B modda akustik olarak doludur.

Otofloresans görüntülemede koroid hemanjiyomları genel görünüm olarak hipotofloresans gözükür. Lezyonun üzerindeki lipofuskin ve taze subretinal sıvı hiperotofloresans bulgulara yol açarken atrofi ve RPE hiperplazisi, hipootooresansa sebep olur.

Optik koherens tomografide (OCT) ise subretinal ve intraretinal sıvı varlığı tespit edilebilir.

EDI-OCT'de koroid hemanjiyomunun en önemli özelliği, koryokapillaris basısı olmaksızın orta ve büyük koroid damarlarının genişlemesi ile kademeli kubbe şeklinde öne doğru tümör kontürünün görülmesidir.

Ayırıcı tanıda yer alan koroid melanomunda ise pürüzsüz ön kontürler gözlenirken, koryokapillaris kompresyonu, tümör içerisinde genişlemiş koroid damarlarının yokluğu, RPE atrofisi, ELM ve Elipsoid zon kaybı görülmektedir.

Sınırlı koroid hemanjiomları semptomsuz olduklarında tedavi endikasyonu yoktur. En sık komplikasyon ise foveayı etkileyen ve görme kaybına neden olan retina dekolmanıdır. Bu olgularda primer tedavi fotodinamik tedavi (FDT) olup transpupiller termoterapi (TTT), plak radyoterapi, eksternal radyoterapi (ERT) ve intravitreal anti-vasküler endotelyal büyüme faktörü enjeksiyonu uygulanabilecek diğer tedavi seçenekleri arasında yer alır.

(Kaynaklar: 1- Şahinoğlu N, Kır N, Peksayar G, Tuncer S. Koroid Hemanjiyomlarında Fotodinamik Tedavi. Ret-Vit 2008;16:282-287 2- Savku E, Gündüz K. Sınırlı ve Difüz Koroid Hemanjiomlarında Tedavi Sonuçlarımız. Turk J Ophthalmol 2013; 43: 216-220.)

 

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Selda Çelik kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

 

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holdinge teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.