Retina Club

2018 Şubat Ayın Sorusu


Okuma:407

Rutin muayenede görülen fundus bulguları nedeniyle retina birimimize yönlendirilen 17 yaşındaki bayan hastanın her iki gözde görme keskinliği 0,9 düzeyinde olarak tespit edilmiştir. Hastanın aynı gün farklı saatlerde çekilen fundus fotolarına bakarak tanısını belirtir misiniz? Bu fenomenin ismini ve görünümün sebebinin ne olduğunu açıklar mısınız? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Ayın Sorusu- Cevap

 

Bu ay size rutin muayenede görülen fundus bulguları nedeniyle retina birimimize yönlendirilen ve her iki gözde görme keskinliği 0,9 düzeyinde olan bayan hastanın aynı gün farklı saatlerde çekilen fundus fotolarına bakarak tanısını, bu fenomenin ismini ve bu durumun sebebini sormuştuk.

 

Tanı: Oguchi hastalığıdır.

 

Oguchi hastalığı, konjenital durağan gece körlüğünün otozomal resesif geçiş gösteren nadir bir formudur. Hastalarda retinada ışığa maruz kalma ile tipik altın sarısı renk değişimi gözlenir. Uzun süreli karanlık adaptasyonundan sonra bu renk değişimi kaybolarak, retina normal rengine döner ve bu durum ‘Mizuo Nakamura’ fenomeni olarak adlandırılır.

Bu değişimin sebebi olarak modern görüntüleme teknikleri ışığında bazı bilgiler ortaya çıkmıştır. Bazı yazarlar rod hücrelerinin aşırı uyarılması ve müller hücrelerinin azalmış potasyum tutma kabiliyeti nedeniyle retinada fazla miktarda hücre dışı potasyum bulunmasını bu durumun nedeni olarak ileri sürmüştür. Helyum-Neon Scanning Lazeri Oftalmoskop ile görüntülemede, ışıkla uyarlanmış koşullar altında dağınık ince beyaz noktalar ortaya çıkarken, dört saatlik karanlık adaptasyondan sonra bunun kaybolduğu belirlenmiş ve dış retina ve/veya RPE'de biriken anormal materyalin buna sebep olduğu düşünülmüştür. SD-OCT ile yapılan çalışmalar anormal materyal birikimi hipotezini desteklememiş ancak ışık uyarımıyla rod dış segment yapılarında kısalma olduğu ve karanlık adaptasyonundan sonra iyileşme olduğu beyan edilmiştir. Yine de adaptif optik tarama lazer oftalmoskopide normal fotoreseptör mozaiki olduğu bildirilmiştir.

 

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Burcu Gültekin kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

 

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holdinge teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.