Retina Club

2018 Ağustos Ayın Sorusu


Okuma:435

Kliniğimize başvuran 34 yaşındaki bayan hastanın sol gözde görme keskinliği 0,8 düzeyindedir ve bu gözünde skotom tarif etmektedir. Hastanın renkli fundus, floresein anjiyografi, fundus otofloresans ve optik koherens tomografi fotolarına bakarak tanısını belirtir misiniz? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE ve Dr. Kübra Özdemir’e katkılarından dolayı teşekkür ederiz.,

 

Ayın Sorusu- Cevap

 

Bu ay size kliniğimize başvuran, sol gözde görme keskinliği 0,8 düzeyinde olan ve bu gözünde skotom tarif eden 34 yaşındaki bayan hastanın renkli fundus, floresein anjiyografi, fundus otofloresans ve optik koherens tomografi fotoları eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Parasantral Akut Orta Makülopatidir (PAMM).

 

PAMM, Sarraf ve ark. Tarafından 2013 yılında bildirilen bir optik koherens tomografi (OCT) bulgusudur. Skotomun akut evresi olan hastalarda iç nükleer tabaka (INL) seviyesinde görülebilen hiperreflektif bant benzeri, çoklu veya izole fokal veya diffüz lezyonlarla karakterizedir. Bu, yansıma ile birlikte retinanın orta katmanında (iç nükleer tabaka) tutulum PAMM olarak adlandırılır. Etiyolojisi bilinmemektedir. Vasküler bir etiyoloji hipotezi söz konusudur. Vazopresör maruziyeti (örneğin, kafein, vazopresörler, oral kontraseptifler) gibi çevresel risk faktörleri suçlanmaktadır. Bu lezyonların gelişiminin altında yatan mekanizma olarak, orta pleksus seviyesinde lokalize retinal kapiler iskemi düşünülmektedir. PAMM yakın zamanda Diyabetik Retinopati, Hipertansif Retinopati, Orak Hücre Retinopatisi, Purtscher Retinopati gibi çok sayıda retinal vasküler hastalık ile ilişkilendirilmiştir.

Klinik teşhis, hastanın başka bir görsel veya oküler semptomu olmayan akut başlangıçlı negatif skotom öyküsüne dayanır. PAMM lezyonları grimsi beyaz renkli parafoveal lezyonlar şeklinde gözükebilmektedir. Emboli bir fokal PAMM lezyonunun tabanında veya retina arteriyel dallar boyunca mevcut olabilir. Klinik görünüm funduskopik inceleme ile oldukça ince olabileceğinden, ek tanı amaçlı görüntüleme teknikleri çok önemlidir. İnfrared görüntü, fundus otofloresans ve OCT görüntüleme en önemli modalitelerdir. En-face OCT ve OCT-anjiyografi yakın zaman önce bu hastaların tanı ve tedavisinde umut verici araçlar olarak ortaya çıkmıştır. Belirli bir tıbbi tedavisi yoktur ve altta yatan vasküler veya sistemik hastalık varsa buna göre değerlendirme yapılmalıdır.

 

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Funda Ebru ÖNMEZ kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

 

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holdinge teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.