Retina Club

2019 Temmuz Ayın Sorusu


Okuma:444

Kliniğimize başvuran ve her iki gözünde görme keskinliğinde azalma şikayeti olan 34 yaşındaki erkek hastanın sağ gözde görme keskinliği 20/20, sol gözde 3 mps düzeyinde olarak tespit edilmiştir. Olgunun herhangi bir sistemik hastalığı bulunmamaktadır. Hastanın renkli fundus ve floresein anjiyografi, fotolarına bakarak tanısını belirtir misiniz? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Ayın Sorusu- Cevap

 

Bu ay size her iki gözünde görme keskinliğinde azalma şikayeti olan, herhangi bir sistemik hastalığı bulunmayan ve sağ gözde görme keskinliği 20/20, sol gözde 3 mps düzeyinde olan 34 yaşındaki erkek hastanın renkli fundus ve floresein anjiyografi fotoları eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Eales Hastalığıdır.

 

Eales hastalığı, genç erişkinlerde özellikle periferik retinayı etkileyen; oklüzyonlar ile seyreden, idiyopatik bir vaskülopatidir. Olguların %50-90'ında her iki göz tutulur. Hastaların çoğu başlangıçta asemptomatik iken, ilerleyen evrelerde hastalarda; uçuşmalar, bulanık görme ve hemorajilere bağlı görme kayıpları ortaya çıkabilir. Hastalığın kliniği retinal perivaskülit gelişmesini takiben ortaya çıkan periferik non-perfüzyon ve neovaskülarizasyona bağlı olarak gelişir. Gelişen vitreus hemorajisi ve traksiyonel retina dekolmanı ciddi görme kaybı ile sonuçlanır. Eales hastalığı tanısını ancak diyabet, hipertansiyon, kan diskrazileri, sarkoidoz, sistemik lupus eritematozus ve hemoglobulinopatiler gibi sistemik hastalıklar ekarte edildikten sonra konabilir. Tanıda biyokimyasal testler yanında fundus flöresein anjiyografi ve gerekli olgularda ultrasonografi yapılmalıdır. Hastalığın tedavisinde çeşitli seçenekler mevcuttur. Aktif perivaskülit varlığında, immünsüpresif tedavi yapılması gerekirken; yaygın kapiller non-perfüzyon veya neovaskülarizasyon varlığında laser fotokoagulasyon uygulanması gerekmektedir. İntravitreal bevacizumabın retinal neovaskülarizasyonu gerilettiği gösterilmiştir. Gerilemeyen vitreus hemorajilerinde ve retina dekolmanında vitrektomi cerrahisi yapılmalıdır. (Kaynak: Yalçınbayır Ö. Eales Hastalığı. Turkiye Klinikleri J Ophthalmol-Special Topics. 2011;4(3):92-8)

Hastamızın sağ göz fundus fotoğrafında optik disk üzerinde yeni damalar, üst temporalde fibrovasküler bant ve makula tempotalinde vasküler yapılarda kıvrımlanma artışı izlenmektedir. Sol gözün fundus fotoğrafında vitreus içi kanama ve koagüle olmuş kan görülmektedir. Sağ gözünün FA’sında erken fazda optik disk üzerindeki yeni damarların ve üst temporaldeki proliferatif fibrovasküler yapının hiperfloresans olduğu görülmekte ve fovea temporalindeki vasküler yapıdaki düzensizlik daha net olarak izlenmektedir. Geç dönemde yeni oluşan damarların sızdırdığı görülmektedir.

 

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Yasin ÖZCAN kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

 

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holdinge teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.