Retina Club

2019 Eylül Ayın Sorusu


Okuma:402

Kliniğimize başvuran ve her iki gözünde görme keskinliğinde azalma şikâyeti olan 38 yaşındaki erkek hastanın sağ gözde görme keskinliği 0,5 düzeyinde olarak tespit edilmiştir. Hastanın renkli fundus fotoğrafı, flöresin anjiyografi, fundus otofloresans ve optik koherens tomografi fotolarına bakarak tanısını ve görülen bulgunun adını belirtir misiniz? Hastanın diğer gözünde de benzer bulguların bulunduğunu hatırlatmak isteriz. Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Ayın Sorusu- Cevap

 

Bu ay size her iki gözünde görme keskinliğinde azalma şikâyeti olan, sağ gözde görme keskinliği 0,5 düzeyinde tespit edilen 38 yaşındaki erkek hastanın renkli fundus fotoğrafı, flöresin anjiyografi, fundus otofloresans ve optik koherens tomografi fotolarına bakarak tanısını ve görülen bulgunun adını sormuştuk.

 

Tanı: Kronik Santral Seröz Koryoretinopati (SSKR) ve Ooze belirtisidir.

 

Kronik SSKR çoğunlukla bilateral olup, yaygın RPE değişiklikleri (atrofi,  hiperplazi, göç) ile birliktedir. Hastanın renkli fundus fotoğrafında RPE değişiklikleri izlenmektedir. FA da geç fazda RPE atrofilerinin olduğu alanlarda yaygın granüler tarzda hiperfloresan görülmektedir. FAF görüntüsünde RPE’deki atrofik değişikliklerin olduğu alanlar hipootofloresan, metabolik olarak aktif alanlar ise hiperotofloresan izlenmektedir. OCT’de kronik SSKR sonucu sığ, düzensiz seröz dekolman izlenmekte olup seröz dekolman azalmış ve sığlaşmıştır.

Kronik SSKR’de hastanın yakınmalarının 6 aydan daha uzun sürmesi belirgindir. Fundusta RPE değişiklikleri sadece arka kutupla sınırlı kalmayarak alt kadrana doğru yayılabilmektedir. Buna “Ooze belirtisi” denilmektedir. Bu yol arka kutupta toplanan seröz dekolman sıvısının yerçekimi etkisi ile aşağıya doğru yer değiştirmesi sonucunda oluşur. Ooze belirtisi varlığında FA’nın ilerleyen fazlarında bu boyanma alanı genişlemez; sadece yoğunluğu artar. Hastamızda FA’da sağ gözde maküladan başlayıp aşağı doğru ilerleyen ve geç dönemde koyulaşan hiperfloresans, ooze belirtisi ile uyumlu olacak şekilde RPE atrofisi kaynaklı pencere defekti şekline yorumlanmaktadır.

 

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Hasan KIZILTOPRAK kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

 

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.