Retina Club

2019 Ekim Ayın Sorusu


Okuma:364

Daha önce katarakt ameliyatı geçiren ve son 2 yıldır sağ göz görme keskinliğinde azalma olduğu halde hastaneye başvurmayan 65 yaşındaki erkek hastanın görme keskinliği el hareketi düzeyindedir Hastanın periferik B-Scan ultrasonografini görüyorsunuz. Tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Ayın Sorusu- Cevap

 

Bu ay size daha önce katarakt ameliyatı geçiren ve son günlerde görme keskinliğinde azalma olan hastanın periferik B-Scan ultrasonografi görüntüsü eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Bu ay size daha önce katarakt ameliyatı geçiren ve son 2 yıldır sağ göz görme keskinliğinde azalma olduğu halde hastaneye başvurmayan 65 yaşındaki erkek hastanın B-Scan ultrasonografi görüntüsü eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Kronik Retina Dekolmanına bağlı Retinal Makrokist’tir.

 

Katarakt cerrahisi en yaygın göz içi ameliyatı olduğundan, aynı zamanda yırtıklı retina dekolmanı için en yaygın risk faktörüdür. Yırtıklı retina dekolmanlarının % 20-40'ı katarakt ekstraksiyonu yapılan gözlerde gerçekleşmektedir. Psödofakik retina dekolmanı riski, miyopik hastalarda, katarakt ameliyatı sırasında vitreus kaybı meydana gelen hastalarda ve Nd: YAG lazer arka kapsülotomi uygulanan hastalarda artmaktadır.

Kronik retina dekolmanlarında tabakalar arasındaki iletişim kalıcı olarak değişir, işlevsiz kalabilir ve diğer komplikasyonları tetikleyebilir. Bunlardan biri de olgumuzdaki gibi periferde belirgin olan retinal makrokisttir. Makro kistler olarak bilinen orta büyüklükteki kistler, kronik retina dekolmanı sonucu gelişir. Makrokistler dış pleksiform tabakada meydana gelirler ancak ora serrataya kadar uzanmazlar. Pürüzsüz bir yüzeye sahip olup genellikle retina delikleri ile ilişkili değildir. Ayrıca, dekolmanın cerrahi onarımından sonra tamamen çözülürler. Periferik retinada birkaç farklı kistik oluşum tipi görülebilir. Büyüklüklerine göre; küçük (1 disk çapında), orta (8 ila 10 disk çapında) ve büyük (fundusun % 25'i kadar) arasında değişen boyutlarına göre retina kistlerini sınıflandırma veya gruplandırma yapılmaktadır.

 

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Ayşegül Mavi kazanmıştır. Kendisini tebrik ederiz.

 

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.