Retina Club

2020 Ağustos Ayın Sorusu


Okuma:439

Kliniğimize 10 gündür sağ gözde görme keskinliğinde azalma şikayetiyle başvuran 28 yaşındaki erkek hastanın sağ göz görme keskinliği 0,4 düzeyindedir. Sol göz görme keskinliği 20/20 olup muayene bulguları doğaldır. Sağ göz renkli fundus fotoğrafı ve floresein anjiyografi fotoğraflarını görmektesiniz. Sistemik hastalık ve enfeksiyon taramaları negatif olarak belirlenen hastada tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size kliniğimize 10 gündür sağ gözde görme keskinliğinde azalma şikayetiyle başvuran, görme keskinliği 0,4 düzeyinde olan 28 yaşındaki erkek hastanın renkli fundus fotoğrafı ve floresein anjiyografi fotoğrafları eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Leber’in idiyopatik stellat nöroretiniti’dir.

Leber’in idiyopatik stellat nöroretiniti, optik sinirin inflamatuar hastalığı olup genellikle 8 ile 55 yaş arasında (ortalama 22 yaş), erkek ve kadınlarda eşit sıklıkta görülür, %7-33 arasında bilateraldir. Ani görme azalması, bulanık görme, optik diskte şişme, yıldız şekilli peripapiller ve maküler eksüdalar ile kendini gösterir. Nadiren göz hareketlerinde ağrı olabilir. Başlangıçtaki görme keskinliği ışık hissine kadar düşebilirse de, genellikle 1/10-5/10 arasında değişir. Çoğunlukla ve daha çok unilateral durumlarda afferent pupil defekti vardır. Hastalık makula ve ganglion hücrelerini etkilediği için erken dönemde renkli görme de bozulur. Santral ve çekosantral skotom en sık görme alanı defektleri olduğu halde, arkuat defektlere de rastlanabilir. Optik disk ödemi hastalığın en erken bulgusu olup, genellikle yaygın ve peripapiller ödemle beraberdir. Üçüncü haftadan itibaren gerilemeye başlar ve yaklaşık 3-4 ayda tümüyle kaybolur. Nadiren ağır seyreden olgularda optik atrofiyle sonuçlanabilir. Makulada star oluşumu, optik disk ödemini takiben 1 hafta sonra gelişmeye başlar ve ödem arttıkça belirginleşir. Bir ay sonra ise gerilemeye yönelir ve 6-12 ayda ortadan kaybolur. FFA’da akut dönemde papillada yaygın veya segmental hiperfloresans izlenirken, perifoveal kapiller kaçak görülmez. (Mısırlı CH, Akkılıç EC, Çelik t, Güngör F. Leber’in İdiopatik Stellat Nöroretinit-olgu sunumu: Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 2014; 54 (1): 69-71)

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Menekşe İNAL kazanmıştır. Kendilerini tebrik ederiz.

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.