Retina Club

2020 Ekim Ayın Sorusu


Okuma:521

Her iki gözde görme keskinliğinde azalma şikâyetiyle başvuran 39 yaşındaki kadın hastanın Sistemik Lupus Eritematozus tanısı mevcuttu ve buna yönelik 14 yıldır 200 mg plaquenil ve 12,5 mg deltacortil kullandığını ifade etti. Hastaya 6 aydır her iki gözde görme noktasında ödem nedeniyle önce asetazolamid tb ve sonra asetazolamid göz damlası başlanmış. Faydası olmayınca 2 hafta önce sol göze deksametazon implant enjeksiyonu uygulanmış. Hasta yapılan tedaviden fayda görmeyince kliniğe başvurdu. Hastaya görüntüleme yöntemleri dışında elektrofizyolojik testler de yapıldı. Tüm alan ERG testinde her iki gözde skotopik ve fotopik cevaplar azalmış idi. Multifokal ERG testinde her iki gözde santral cevap yoğunluğu azalmıştı. Her iki göz fundus, infrared, geniş açılı fundus otofloresans ve optik koherens tomografi fotoğraflarını görmekte olduğunuz hastada tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Murat KARAÇORLU’ya katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size her iki gözde görme keskinliğinde azalma şikâyetiyle başvuran, 39 yaşındaki Sistemik Lupus Eritematozus tanılı kadın hastanın fundus, infrared, geniş açılı fundus otofloresans ve optik koherens tomografi fotoğrafları eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Retinitis Pigmentosa hastalığını taklit eden ileri derecede hidroksiklorokin retinopatisi’dir.

 

Hidroksiklorokin (HCQ), sistemik lupus eritematozus ve çeşitli otoimmün hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Nispeten iyi huylu bir yan etki profiline sahip olmakla birlikte, yüksek doz veya uzun süreli kullanım retinopati riski taşır. Son çalışmalar, dozajın risk ile ilişkisi ve fotoreseptör hasarının ilk lokalizasyonu hakkında yeni bilgiler sağlamıştır. Kafkas kökenli hastalarda, erken hasar parafoveal öküz gözü şeklinde lokalize olurken, Asya kökenli hastalar daha perisantral bir halka sergiler. Maalesef, fazla maruziyet ve yetersiz tarama ile klorokin ve Hidroksiklorokin, makülanın ötesinde ciddi retina hasarına neden olabilmektedir. Başlangıçta, görünüm perisantral retinitis pigmentosa'yı taklit edebilir. Hasar yaygınlaştığında, durum tam alan elektroretinogramında (ERG) ciddi bir azalma ile retinitis pigmentosa'yı yansıtabilir. Bu tür vakalar ortaya çıktığında, bir tanısal ikilem ele alınır: Hastada Hidroksiklorokin retinopatisi, retinitis pigmentosa veya ilaç toksisitesinin güçlendiği veya distrofiye eklendiği bir kombinasyon olabilir. Hidroksiklorokin maruziyeti ve ileri düzeyde retina dejenerasyonu tüm alan ERG'de skotopik ve fotopik cevaplarda azalma ile gösterilebilir. Hem Hidroksiklorokin retinopatisinin hem de retinitis pigmentosanın ortaya çıkışı yaşa, süreye ve genetiğe göre değişebilir. Bununla birlikte, özellikle ERG'nin, bu bozuklukları ayırt etmeye yardımcı olabilecek bir tetkik olduğu unutulmamalıdır.

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Esra BAHADIR CAMGÖZ kazanmıştır. Kendilerini tebrik ederiz.

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.