Retina Club

2021 Şubat Ayın Sorusu


Okuma:395

Kliniğimize başvuran 47 yaşındaki kadın hastanın tip 1 diyabet tanısı mevcuttur. Sağ gözü 0,1 düzeyinde gören olgunun ilk başvuru ve anti-VEGF uygulandıktan 4 ay sonraki fotoğrafları ektedir. Maküladaki lezyon için tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

 

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size tip 1 diyabet tanısı mevcut olup kliniğimize başvuran ve anti-VEGF tedavisi uygulanan 47 yaşındaki kadın hastanın maküladaki lezyonunu sormuştuk.

 

Tanı: Retina Pigment Epitelinin Konjenital Hipertrofisi’dir

 

Retina pigment epitelinin konjenital hipertrofisi (RPEKH), retinada görülen benign bir lezyondur. Tipik ve atipik olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Tipik grup içerisinde yer alan tek RPEKH; genellikle retinanın ekvator bölgesi yerleşimli, nadiren maküla yerleşimli, iyi sınırlı, yuvarlak veya oval lezyon görünümünde iken, gruplu RPEKH genellikle retinanın bir kısmını tutmakta ve hayvan ayak izine benzeyen lezyonlar perifere doğru sıklaşmaktadır. Retina pigment epitelinin atipik konjenital hipertrofisi, sistemik hastalıklara eşlik edebildiği için, tipik ve atipik grubun birbirinden ayrılması önem taşımaktadır. Soliter ve gruplanmış RPEKH, makromelanozomlardan oluşan büyük yuvarlak pigment granülleri ile paketlenmiş tek bir hipertrofiye RPE hücreleri tabakasından oluşur. Beyaz görünümünün RPE’de melanin granülleri yerine melanin öncüllerinin birikmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Olgudaki diyabetik retinopati iki ayrı antitenin aynı anda olması ile ilgilidir.

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Atakan Acar kazanmıştır. Kendilerini tebrik ederiz.

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.