Retina Club

2021 Nisan Ayın Sorusu


Okuma:662

Kliniğimize her iki gözde görme keskinliğinde azalma ile başvuran 33 yaşındaki kadın hastada kliniğe ilk başvuru anındaki ve tedaviden 1 yıl sonraki fundus fotoğraflarını görmektesiniz. Tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size kliniğimize her iki gözde görme keskinliğinde azalma ile başvuran 33 yaşındaki kadın hastanın kliniğe ilk başvuru anındaki ve tedaviden 1 yıl sonraki fundus fotoğrafları eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Akut lösemiye bağlı roth spot ve retinal hemoraji’dir

 

Roth spot, santrali beyaz olan retina kanaması olarak tanımlanır ve en sık bakteriyel endokardit olmak üzere lösemi, anemi, hipoksi, karbon monoksit zehirlenmesi, hipertansiyon, diyabet, kollajen vasküler hastalık ve HIV enfeksiyonu gibi birçok sistemik hastalıkla ilişkilidir. Lösemiler hematopoetik öncül hücrelerin neoplastik değişimi sonucu ortaya çıkan klonal hastalıklardır. İmmun fenotip yöntemi ile lösemi hücrelerinin membran yüzeyinde veya sitoplazmasında bulunan ve farklılaşma kümeleri (CD) numaraları ile isimlendirilen antijenler tanımlanır. Bu antijenlere ve morfolojik özelliklerine göre lösemiler akut lenfoblastik lösemi (ALL) veya akut miyeloblastik lösemi (AML) olarak iki gruba ayrılır

Lösemide bazı vakalarda göz bulguları asemptomatik olabilir. Özellikle çocukluk çağı akut lösemileri göz bulguları açısından yüksek oranda asemptomatik seyreder. Yeni çalışmalarda akut lösemi olgularında göz tutulumunun varlığı kötü prognoz olarak kabul edilmektedir. Sıklıkla çocuklarda görülen ve orbita kemiklerinin infiltrasyonu sonucu gelişen proptozis hastalığın başlangıç belirtisi olabilir. Konjonktiva kanamaları, yaygın infiltratlar veya fokal nodüller görülebilir. Episklera ve sklera infiltrasyonu da sıklıkla görülür. Ön kamarada hipopyon ve hifema, irisin infiltrasyonu ile heterokromi ve anizokori gelişebilir. Dışa akım kanallarının tıkanması sonucunda sekonder glokom görülebilir. Göz dibi muyanesinde koroid infiltrasyonuna bağlı diffüz fundus solukluğu ve sık olmamakla birlikte seröz retina dekolmanı görülebilir. Retinada hemen her tipte kanamalar, eksudalar ve konjeste kıvrımlı damarlar izlenebilir. Akut lenfoblastik lösemili olguların fundusunda splinter hemoraji, dot-blot hemoraji ve ortası beyaz yuvarlak hemorajiler (roth spot) görülebilir ve bu hemorajiler bazen ilk bulgudur. Ayrıca vitreus içi kanama gelişebilir. Ancak hiperviskozite ve doku hipoksisi nadiren retinada neovaskülarisyon oluşumuna yol açar. Hastamız ALL tanısı almış ve kemiği iliği transplantasyonu yapılmıştır.

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Cemal ÇAVDARLI kazanmıştır. Kendilerini tebrik ederiz.

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.