Retina Club

2021 Kasım Ayın Sorusu


Okuma:397

Kliniğimize her iki gözde görme keskinliğinde azalma tanısıyla refere edilen ve her iki gözde görme keskinlikleri 3 mps düzeyinde olan 20 yaşındaki erkek hastanın damlasız ön segment fotoğrafını görmektesiniz. Hasta daha önce göz cerrahisi geçirdiğini söylemektedir. Sol göz bulguları da benzerdir. Hastanın tanısı ve bulguları nelerdir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 


Ayın Sorusu- Cevap

Bu ay size kliniğimize her iki gözde görme keskinliğinde azalma tanısıyla refere edilen, her iki gözde görme keskinlikleri 3 mps düzeyinde olan 20 yaşındaki erkek hastanın damlasız ön segment ve renkli fundus fotoğraflarını eşliğinde tanısı ve bulgularını sormuştuk.

Tanı: Aniridi, katarakt, glokom ve geçirilmiş glokom tüp implantasyonu’dur.

Konjenital aniridi canlı doğumların 1:64.000 ile 1:96.000’i arasındaki sıklıkta görülür. Yine; oküler albinizm, iridokorneaendotelyal sendrom, herpetik iris atrofisi ve travmatik midriyazis gibi edinsel veya doğumsal nedenlerle de iris fonksiyonları bozulabilir.

İrisin primer fonksiyonu bir diyafram gibi davranarak gözün içine giren ışığın miktarını ayarlamaktır. Aniridili bir gözde (limbal çap 12 mm) gözün içine giren ışığın miktarı, pupilla çapı 6 mm olan bir göze göre 4 kat fazladır. İris diyaframı, gözün içine giren ışığın miktarını azaltmasının yanı sıra göze giren ışığın fokus derinliğini ayarlayıp lens kenarına bağlı sferik ve kromatik aberasyonları da engelleyici fonksiyona sahiptir.

Gözde kamaşma ve fotofobi tüm hastalar tarafından ifade edilmekle birlikte genelde bu hastalarda altta yatan göz patolojileri nedeniyle görme düşüktür. İris diyaframının veya fonksiyonlarının yokluğu genel olarak sferik ve kromatik aberasyonlara, sübjektif bir diplopiye, ciddi bir fotofobiye, kozmetik defekte, fotofobik retina hasarına, doğumsal olanlarda ambliyopiye neden olur.

Konjenital aniridi ile katarakt birlikteliği sıktır. Ayrıca makula veya optik sinir hipoplazileri, nistagmus ve ambliyopi ek patolojileri oluşturur.

Konjenital aniridi olgularında glokom kendi basına sık bir komplikasyondur ve ilaç tedavilerine cevap sınırlıdır. Trabekülektomi ile başarı da sınırlı iken tüp implantları sıklıkla gerekebilmektedir.

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Gülçin ERGELDİ kazanmıştır. Kendilerini tebrik ederiz.

Kitap ödülümüzün temin ve dağıtımında koşulsuz desteği için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.