Retina Club

2022 Ocak Ayın Sorusu


Okuma:703

Sol gözde 1 aydır görme azlığı şikayeti ve vitre içi hemoraji tanısıyla kliniğimize yönlendirilen, diğer gözde görme keskinliği 20/20 olan 40 yaşında erkek hastanın ameliyat sırasında alınan fotoğraflarını aşağıda görmektesiniz. Bu görüntülere göre hasta için tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız.

 

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkıları için teşekkür ederiz.

 

 

2022 Ocak Ayın Sorusu Cevap

Bu ay size sol gözde 1 aydır görme azlığı şikayeti ve vitre içi hemoraji tanısıyla kliniğimize yönlendirilen, diğer gözde görme keskinliği 20/20 olan 40 yaşında erkek hastanın ameliyat sırasında alınan fotoğrafları eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Herpes Virüs Enfeksiyonu ve Akut Retinal Nekroz’dur.

 

Akut Retinal Nekroz, nadir görülen fakat korluk potansiyeli yüksek nekrotizan bir retinittir. Hastalığın arterit, difüz retinit ve panuveiti içeren klinik bulguları ilk kez 1971 yılında tanımlanmış, 1978 yılında bu klinik bulguların neden olduğu hastalık ARN olarak isimlendirilmiştir. 1982 yılında ilk kez Culbertson ve ark. hastalık etiyolojisinde herpes viruslerin rol oynadığını bildirmişlerdir. ARN etiyolojisinde en sık VZV, ikinci sıklıkta HSV-1, nadiren CMV, EBV ve HSV-2 rol oynar. Hastalık her iki cinste eşit olarak görülür ve biri 20li diğeri de 50li yaşlar olmak üzere hayat boyu iki pik yapar. Çoğunlukla tek taraflıdır; fakat %30 oranında diğer göz de tutulabilir. Diğer gözün tutulumu hastalık başladıktan sonraki ilk haftalarda veya yıllar sonra ortaya çıkabilir. ARN genellikle sağlıklı kişilerde görülse de immünsuprese kişilerde de görüldüğünü bildiren yayınlar mevcuttur. Hastalık primer enfeksiyondan hemen veya yıllar sonra gelişebilir. Tanı klinik olarak konulur. 1994 yılında Amerikan Uveit Cemiyeti ARN tanı kriterlerini yayınlamışlardır. Klinik bulgular tanı için çoğu kez yeterli olup erken tanı koyulması, tedavinin erken başlanarak daha iyi bir görsel ve anatomik sonuç elde edilmesini sağlar.

Hastalar sıklıkla tek taraflı ani görme kaybı, fotofobi, uçuşan cisimcikler ve ağrı ile başvurur. Hastalık genellikle orta boy keratik presipitatların görüldüğü artmış GİB’in eşlik ettiği ön üveit şeklinde başlar. Bunu okluzif arteriolit, vitrit ve multifokal sarı beyaz nekrotik retinit alanları ile karakterize ARN lezyonları takip eder. Nekrotik retina alanları komşu sağlam retina alanları ile keskin sınırla ayrılmıştır. Hastalık ilerledikçe retinit alanları birleşir, arka kutba doğru dairesel bir şekilde ilerler. Vaskuler arkadlar boyunca retinanın bazı kadranlarını veya tüm retinayı tutar. Makula genellikle korunmuştur. Tüm retina katlarında nekroz görülür. Arteriolit, flebit, iskemiye bağlı neovaskularizayon ve vitreus hemorajisi eşlik edebilir. Erken tanı ve tedavi ile hastalık retina periferinden başlayarak iyileşme gosterir. Hastalık gerileme gösterirken ortaya çıkan görünüme İsveç peyniri görüntüsü adı verilir. Etkilenmiş ve sağlıklı retina bölgeleri arasında demarkasyon hattı gelişir ve retinada tuz biber manzarası ortaya çıkar. Vitreus inflamasyonu nadiren PVR gelişimi görülebilir. İlerleyen retina nekrozu, retinal yırtıklar ve PVR sonucunda hastaların %75’inde retina dekolmanı gelişebilir.

 Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Mustafa Doğan kazanmıştır. Kendilerini tebrik ederiz.

Kitap ödülünün temin ve dağıtımında koşulsuz destekleri için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.