Retina Club

2022 Mart Ayın Sorusu


Okuma:1166

Sol gözünde görme keskinliğinde azalma ve retina bulgusu nedeniyle kliniğimize refere edilen 20 yaşındaki erkek hastanın keskinliği 20/25 düzeyindedir. Hastanın muayene gününde çekilen sol göz birleştirilmiş renkli fundus fotoğrafını görmektesiniz. Ayrıca muayeneden 2 hafta sonra çekilen sol göz birleştirilmiş renkli fundus fotoğrafı ve dikey kesit optik koherens tomografi fotoğraflarını aşağıda görmektesiniz. Bu görüntülere göre tanınız nedir? Lütfen cevabınızı aşağıya yazınız. Diğer göz muayene bulguları normal düzeydedir.

 

Ayın sorusunu bizimle paylaşan Dr. Mehmet Yasin TEKE’ye katkıları için teşekkür ederiz.

 

 

2022 Mart Ayın Sorusu Cevap

Bu ay size sol gözde görme keskinliğinde azalma ve retina bulgusu nedeniyle kliniğimize refere edilen ve solda görme keskinliği 20/25 olan 25 yaşında erkek hastanın sol göz birleştirilmiş renkli fundus fotoğrafı ve dikey kesit optik koherens tomografi fotoğrafları eşliğinde tanısını sormuştuk.

 

Tanı: Kommosyo retina ve Berlin Ödemi’dir

 

Kommosyo retina, künt travmanın geldiği doğrultunun karşısında yer alan retinanın dış katlarında, vuruya bağlı zedelenmedir. Genellikle spor ve trafik kazaları sonrası görülür. 22-44 yaş arası genç erkeklerde; en sık tek göz görme bozukluğu nedenidir. Yaralanmadan sonraki birkaç saat içinde yapılan oftalmoskopik bakıda; retinada soluk beyaz bir görünüm izlenir. Retinadaki bu beyazlık; genellikle arka kutupta görülmekle birlikte, çevresel retinada da izlenebilir. İlk tanımlayan hekim olması dolayısıyla “Berlin Ödemi” olarak da adlandırılmaktadır. Kendisi, bu görünümün hücre dışı ödeme bağlı olduğunu düşünmüştür. Arka kutbu tutan kommosyo retina, görme keskinliğini 0.1’e kadar düşürebilir. Periferik retinada oluşursa belirti vermeyebilir. Eğer eşlik eden makula pigment epitelyopati, koroid rüptürü ya da makula deliği yoksa; gri-beyaz solukluk ve görme azalması, 3-4 hafta içinde kendiliğinden geçer. Travmatik vurunun oluşturduğu dalgalar; en çok vitreus - retina ve fotoreseptör - RPE ara yüzlerinde tutularak, zedelenmeye neden olmaktadır. Düzgün dizilimli dış segmentlerin yerini, kırılıp kopan fotoreseptör parçaları doldurmakta, bu da retinanın saydamlığını yitirerek, beyazlamasına neden olmaktadır. Spektral domain optik koherens tomografi bulguları ve histolojik incelemeler; ana yıkımın, fotoreseptör dış segmentleri ve RPE’nde olduğunu düşündürmektedir. Dış retina katlarının yansıtıcılığında geçici bir artış yanı sıra; fotoreseptör iç ve dış bölümlerinin bileşkesinde kopukluk, üstündeki retinada yansıtıcılık artışı, pigment değişiklikleri ve retinal atrofi görülebilir. Olguların çoğunda görme ve OKT bulguları tümüyle düzelirken, makula işlevlerindeki bozukluk 6 aya kadar sürebilir. Kimi olgularda kalıcı skotom gelişebilir. Şu an için, bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Olgumuzda 2 hafta sonra çekilen birleştirilmiş renkli fundus fotoğrafında ödemin gerilediği, dikey optik koherens tomografide üst yarıda retinanın ödemli olduğu, az miktarda subretinal sıvı olduğu izlenmektedir. Bu esnada görme keskinliği tamdır.

Ayın sorusuna web sitesi aracılığıyla doğru cevap verenler arasında yapılan kura çekimi sonrası kitap ödülünü Sn. Dr. Aslıhan Biçer kazanmıştır. Kendilerini tebrik ederiz.

Kitap ödülünün temin ve dağıtımında koşulsuz destekleri için DEVA Holding’e teşekkür ederiz.


Soruyu cevaplayabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.