Retina Club

Optik Koherens Tomografi Anjiyografide Önemli Noktalar-1


Okuma:838

Optik Koherens Tomografi Anjiyografi (OCTA), retina ve koroid damarlarının derinlemesine çözümlenmiş görüntülenmesini sağlayan güvenli, invazif olmayan bir görüntüleme yöntemidir. Yoğun hacimsel OCT taramalarının kullanılmasıyla, OCTA, kırmızı kan hücresi hareketine dayalı olarak çok kısa zaman periyotlarında OCT sinyalindeki değişikliği (yani, ilintisizleşmeyi) tespit edebilir. Çevreleyen statik doku, bu kısa aralıklarla OCT'de değişmeden kalır ve daha sonra korelasyon bilgisi, retina ve koroid katmanları boyunca bölümlere ayrılmış bir 2D en face görüntüsünde yansıtılabilir.

OCTA'nın derinlemesine çözümlenmiş yetenekleri, floresan anjiyografi (FA) ile zayıf şekilde ayırt edilen hem normal hem de patolojik durumlarda retina damar sisteminin tanımlanmasını ve izolasyonunu kolaylaştırır.

Normal retinal damar sistemi, iki ana dolaşıma bölünmüş dört paralel kapiller pleksustan oluşur. Yüzeysel vasküler kompleks (SVC), sinir lifi tabakası kılcal pleksus ve sinir lifi tabakası ile iç pleksiform tabaka arasında yer alan yüzeysel retinal kılcal pleksus (SCP) içerir. Derin vasküler kompleks (DVC), sırasıyla, iç nükleer tabakanın (INL) iç ve dış sınırlarında yer alan ara retinal kılcal pleksus ve derin retinal kılcal pleksustan (DCP) oluşur.

DVC'yi, öncelikle SVC'yi değerlendirmeye yardımcı olan FA ile yakalamak zordur. Aksine, OCTA akut retinal ven ve arter tıkanıklıkları olan hastalarda tam iskemi tabakasını lokalize edebilir. Spesifik olarak, retinal ven tıkanıklığının hafif formları olan hastalar başlangıçta OCT'de lokalize INL hiperreflektivitesi (yani parasantral akut orta makülopati [PAMM]) ile OCTA'da buna karşılık gelen DCP akış eksikliği ile başvurabilirler. Bu, başlangıçta damarlar bölgesinde gelişir ve en face OCT ile perivenüler PAMM olarak adlandırılır.

Daha ciddi vakalarda, PAMM daha yaygın hale gelebilir ve iskemi, son zamanlarda iskemik kaskad olarak tanımlanan bir mekanizma olan arteriyol kutbuna daha yakın olan iç retinaya uzanabilir. Bu bulgular, en face OCT ve OCTA'nın hem patolojik hem de normal retinal vasküler durumlara sağladığı yeni bakış açılarını göstermektedir.

OCTA ayrıca koroid iskemisinin varlığını daha iyi yakalama ve maküler neovaskülarizasyonu (MNV) tanımlama yeteneği nedeniyle retina hastalığında koroidin daha iyi anlaşılmasını sağlar.

Akut posterior multifokal plakoid pigment epiteliyopatisi ve persistan plakoid makülopati gibi plakoid spektrum hastalıklarında OCTA, iç koroid iskemisini etkili bir şekilde gösterebilir ve doktorların ilerlemeyi ve tedaviye yanıtı izlemesine yardımcı olabilir.

OCTA ayrıca kuru AMD'de koroid iskemisini ölçmek için etkili bir araçtır. Erken ve orta dereceli kuru YBMD'li hastalarda koryokapillaris (CC) akış açıkları tanımlanabilir, bu da CC iskemisinin hastalığın gelişiminde ve ilerlemesinde önemli bir itici güç olduğunu gösterir.

Neovasküler bozukluklarda OCTA, AMD, miyopi, multifokal koroidit, panüveit, tahmini oküler histoplazmoz sendromu, psödoksantoma elastikum ve plakoid hastalıkları dahil olmak üzere çok çeşitli koşullarda MNV'yi tespit edebilir.

AMD'li hastalarda, OCTA neovaskülarizasyonun olgunluğunu gösteren morfolojik farklılıkları belirleyebilir. Bu morfolojik özellikler neovasküler lezyonun büyümesi ile ilişkilendirilmiştir, ancak güvenilir OCTA belirteçleri veya hastalık aktivitesi ve tedaviye yanıtın öngörücüleri eksiktir. OCTA aynı zamanda eksüdatif olmayan MNV'yi tanımlamaya yardımcı olmak ve orta dereceli AMD ve sıvı bulunan gözlerde neovaskülarizasyonu dışlamak için kritik bir yöntemdir.

 

[Kaynaklar: 1. Ferrara D, Waheed NK, Duker JS. Investigating the choriocapillaris and choroidal vasculature with new optical coherence tomography technologies. Prog Retin Eye Res. 2016;52:130-155. 2. Kashani AH, Chen CL, Gahm JK, et al. Optical coherence tomography angiography: A comprehensive review of current methods and clinical applications. Prog Retin Eye Res. 2017;60:66-100. 3. Spaide RF, Klancnik JM Jr, Cooney MJ. Retinal vascular layers imaged by fluorescein angiography and optical coherence tomography angiography. JAMA Ophthalmol. 2015;133(1):45-50. 4. Levin MF, Au A, Hou KK, Sarraf S. OCTA: Pearls and Pitfalls. Retina Today 2021; April: 32-35. 5. Waheed NK, Moult EM, Fujimoto JG, Rosenfeld PJ. Optical coherence tomography angiography of dry age-related macular degeneration. Dev Ophthalmol. 2016;56:91-100. 6. Sarraf D, Sadda S. Pearls and Pitfalls of Optical Coherence Tomography Angiography Image Interpretation. JAMA Ophthalmol. 2020;138(2):126-127. 7. Spaide RF, Fujimoto JG, Waheed NK. Image artifacts in optical coherence tomography angiography. Retina. 2015;35(11):2163-2180. 8. Camino A, Zhang M, Gao SS, et al. Evaluation of artifact reduction in optical coherence tomography angiography with real-time tracking and motion correction technology. Biomed Opt Express. 2016;7(10):3905-3915.]

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

 

(Çıtırık M, Teke MY. Optik Koherens Tomografi Anjiyografide Önemli Noktalar. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/12/2022).