Retina Club

Vitreoretinal Cerrahi Aletlerinde 3D Baskı-1


Okuma:826

İlk olarak 1980'lerde ürün üretimi için geliştirilen 3D baskı, hızla gelişti. Oftalmoloji artık hastaya özel orbita protezleri, ameliyat öncesi anatomik modeller, reçeteli gözlükler ve göz içi cihazları üretmek için 3 boyutlu yazıcıları kullanıyor. Bu teknoloji, cerrahın tercihlerine ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen cerrahi aletlerin hızlı ve ucuz bir şekilde üretilebilmesi olasılığı nedeniyle vitreoretinal cerrahi için özellikle ilgi çekicidir.

 

Cerrahi Aletler

Yakın zamanda dünya çapında 2,55 milyar dolar değerinde olan 3D baskılı tıbbi cihaz pazarının başarısı, geleneksel üretim süreçlerine göre benzersiz avantajlara sunabilir. Örneğin 3D baskı, geleneksel üretim hatlarıyla karşılaştırıldığında prototip oluşturma süresini ve maliyetini önemli ölçüde azaltır ve geleneksel üretim hatlarıyla mümkün olmayan karmaşık geometrik tasarımlar yaratabilir. Böyle düşük maliyetli bir üretim yöntemi, tek kullanımlık aletlerin kullanılmasına olanak sağlar. 3D baskı aynı zamanda uygun fiyatlı makinelere erişilebilirliği ve yakında büyüyen açık kaynaklı tasarımlara erişimi de teşvik ediyor.

 

Baskı İlkeleri

Amerikan Test ve Malzeme Derneği grubu, katmanların nasıl oluşturulduğuna ve kullanılan ham maddelere göre 3D baskı teknolojilerinin yedi kategorisini tanımaktadır. Makine seçiminde 3D yazıcıların özellikleri önemlidir. Teknolojilerin çeşitliliğine rağmen hepsi aşağıdaki genel adımlara göre katman katman yazdırma ilkesiyle çalışır:

 

Adım No. 1: Dijital Model Oluşturma. Baskı için ürünün geometrisini tanımlamak üzere genellikle bilgisayar destekli bir tasarım paketiyle dijital bir model oluşturulur.

 

Adım No. 2: Yazdırılabilir Dosya Dönüştürme. Dijital model, seçilen 3 boyutlu yazıcıya uygun formata dönüştürülür, hatalar açısından değerlendirilir, dilimleme yazılımıyla katman katman talimatlara dönüştürülür ve 3 boyutlu yazıcıya aktarılır.

 

Adım No. 3: İnşaat. Fiziksel ürünün inşası başlar; kullanılan malzeme ve teknolojinin yanı sıra modelin boyutuna ve tasarımın karmaşıklığına bağlı olarak birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilen otomatik bir süreç.

 

Adım No. 4: Kaldırma. Bittiğinde ürün, basitçe baskı platformundan ayrılarak veya daha karmaşık bir yöntemle (örn. kimyasal veya ısıl işlemler) 3D yazıcıdan çıkarılır.

 

Adım No. 5: İşlem Sonrası. Fiziksel bir ürün, kullanımdan önce ek işlemler gerektirebilir. İnşaat süreci sırasında stabilite için dahili destekler gerekliyse, bunlar tamamlanmadan önce kaldırılmalıdır. Ayrıca bazı malzemeler dayanıklılık, güvenlik ve estetik açısından ısıl işlem, ultraviyole kürleme veya yüzey bitirme gerektirebilir.

 

Bu ilkelerden genel, ortopedik, oral ve maksillofasiyal cerrahi ortamlardaki aletlerin üretilmesi için halihazırda yararlanılmıştır. Temel cerrahi aletlerin 3D baskılı muadilleriyle değiştirilmesi uygun bir seçenek haline geldi ve örneğin diş cerrahisi için basılı kitler halihazırda satın alınabiliyor.

 

Geleneksel aletleri hastaya, prosedüre ve/veya cerrahın ihtiyaçlarına göre hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde değiştirme yeteneği, bu teknolojinin gücünü gerçekten göstermektedir. Örneğin, tedavi için belirli bir özofagogastrik lezyonu hedeflemek üzere geliştirilmiş görüş alanına sahip, hastaya özel endoskop kapakları basılabilir. Ayrıca laparoskopik cihazlar, gelişmiş intraoperatif ergonomi ve konfor için cerrahın el büyüklüğüne ve kişisel tercihlerine göre tasarlanmıştır. 3D baskı ayrıca, böbrek tümörünün çıkarılması için önerilen ve belirli hastaya (örneğin, tümörün boyutu ve karın duvarına olan uzaklığı), göreve (örneğin, laparoskopi veya endoskopi) ve cerrahın (örn. tercih edilen kuvvet aktarımı veya manipülatör kol sayısı) parametreleri.

 

 

[Kaynaklar: 1- Fakhoury Y, Ellabban A, Attia U, et al. Three-dimensional printing in ophthalmology and eye care: current applications and future developments. Ther Adv Ophthalmol. 2022;14:251584142211066. 2- Chaban YV, Mukherjee S, Orr SMA, Choudhry N. 3D Printing in Vitreoretinal Surgery. Retina Today. 2023; November/December: 49-51. 3- Canabrava S, Diniz-Filho A, Schor P, et al. Production of an intraocular device using 3D printing: an innovative technology for ophthalmology. Arq Bras Oftalmol. 2015;78:393-394. 4- Bozkurt Y, Karayel E. 3D printing technology; methods, biomedical applications, future opportunities and trends. J Mater Res Technol. 2021;14:1430-1450.]

 

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.

 

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

 

(Çıtırık M, Teke MY. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/04/2024).