Retina Club

Vitreoretinal Cerrahi Aletlerinde 3D Baskı-3


Okuma:558

Zorluklar ve Gelecek

3D baskılı oftalmik aletlerin kullanımındaki gecikme kısmen mevcut teknolojilerin işleme sınırlamalarından kaynaklanmaktadır. Genellikle milimetre boyutunda olan oftalmik cerrahi aletlerin üretiminde doğruluk önemlidir ve bu nedenle boya polimerizasyon teknikleri ilgi odağı haline gelmiştir. Bununla birlikte, endüstri standardı bir stereolitografi yazıcısından üretilen prototip vitreoretinal trokarlar çok kırılgandı ve kanal deformasyonlarına maruz kalıyordu. Daha kalın, nervürlü sarmal tasarımla baskı yapmak bu sorunların üstesinden geldi ancak önemli ölçüde daha fazla yerleştirme kuvveti gerektirdi ve intraoperatif oküler travma riskini artırdı.

 

Kanül uzunluğunun ve valf tasarımının sırasıyla skleral kalınlık ve prosedür akışkanlarına göre özelleştirilmesi gibi oftalmik enstrümantasyonun hasta ve cerrah ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmesi fırsatı, 3D baskı teknolojilerindeki gelişmelerle umut verici vericidir ve gelişmiş doğruluk, çözünürlük ve farklı malzemeleri birleştirme potansiyeli sunar

 

Oftalmik cerrahi enstrümantasyon için 3D baskıda maliyet etkinliği ve tıbbi düzenleme önemli hususlardır. Giriş seviyesi yazıcılar 5.000 dolardan daha düşük bir fiyata satın alınabilirken, gelişmiş modeller önemli ölçüde daha pahalıdır. Ayrıca, karmaşık geometriler için genellikle bir yazılım tasarımcısının uzmanlığı gerekir ve bu da ilave işçilik maliyetlerine neden olur. Tabii ki, 3D baskının malzemeyi, montajı, araçları ve maliyetleri azaltmadaki faydaları, özellikle özelleştirilebilir hedeflerin düşük hacimli üretiminin belirlenmesinde, genellikle geleneksel üretimin faydalarından önemli ölçüde daha ağır basıyor.

 

Dezavantajlardan biri, malzemeye bağlı olarak 3D baskılı ürünlerin nasıl sterilize edileceğine ilişkin belirsizliktir. Örneğin termoplastik polimerler, ısı nedeniyle deformasyonu önlemek için yüzey bazlı yöntemler (örneğin hidrojen peroksit gazı) kullanılarak en iyi şekilde sterilize edilebilir, ancak artık reçineyi hapsedebilecek karmaşık tasarımlı alanlara özel dikkat gösterilmelidir.

 

Sonuç olarak, özellikle yazıcı üreticileri malzemelerini ve ayarlarını optimize etmeye başladıkça, bu teknolojinin göz içi cerrahisine başarılı bir şekilde uyarlanması için hedef iş akışının ve uygulamanın ayrıntılı bir şekilde gözden geçirilmesi çok önemlidir.

 

[Kaynaklar: 1-  Mangat AS, Singh S, Gupta M, Sharma R. Experimental investigations on natural fiber embedded additive manufacturing-based biodegradable structures for biomedical applications. Rapid Prototyp J. 2018;24(7):1221-1234. 2- Chaban YV, Mukherjee S, Orr SMA, Choudhry N. 3D Printing in Vitreoretinal Surgery. Retina Today. 2023; November/December: 49-51. 3- Told R, Ujfalusi Z, Pentek A, et al. A state-of-the-art guide to the sterilization of thermoplastic polymers and resin materials used in the additive manufacturing of medical devices. Mater Des. 2022;223:111119.]

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.

 

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

 

(Çıtırık M, Teke MY. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/06/2024).