Diyabetik Hastalarda Ultra Geniş Alan Görüntüleme Kullanılarak Periferik Retina Perfüzyonunun Tespiti ve Önemi-1
Okuma:40
Diyabetik retinopati (DR), dünya çapında körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir ve öncelikle 20 ila 74 yaş arası bireyleri etkilemektedir. Onlarca yıldır diyabetik retinopatinin değerlendirilmesinde altın standart, 7 standart alanın (7F) stereo fotoğraflarının derecelendirilmesine ve DR'nin 13 karmaşık seviyeye sınıflandırılmasına dayanan Diyabetik Retinopatinin Erken Tedavisi Çalışması (ETDRS) sınıflandırma sistemiydi. Bu derecelendirme ölçeği çeşitli epidemiyolojik çalışmalarda ve klinik çalışmalarda mükemmel bir araç olarak hizmet vermiş olsa da karmaşıklığı nedeniyle uygulanabilirliği sınırlıdır. Ayrıca 7F protokolü, zaman alıcı olması, gözbebeği dilatasyonu ve hasta iş birliği gerektirmesi nedeniyle hastalar için uygun olmayabilir.
2003 yılında uzmanlardan oluşan bir panel, DR evrelemesini basitleştirmek için Uluslararası Klinik Diyabetik Retinopati (ICDR) şiddet ölçeği adı verilen basitleştirilmiş bir sınıflandırma sistemi oluşturdu. Bu 5 adımlı ölçek basit ve hatırlanması kolaydır ve rutin klinik uygulamalarda yaygın olarak benimsenmiştir.
ETDRS ve ICDR derecelendirme ölçekleri iyi kodlanmış ve yaygın olarak kullanılmasına rağmen hiçbiri retina çevresindeki değişiklikleri dikkate almaz çünkü bunlar retinanın yalnızca 30° ila 50°'sini yakalar. Dolayısıyla, bu sınıflandırma sistemlerinin kullanılması, anti-vasküler endotelyal büyüme faktörü (anti-VEGF) ile tedavi edilmeye aday olan şiddetli proliferatif olmayan diyabetik retinopati (NPDR) ve proliferatif diyabetik retinopati (PDR) bulunan gözlerdeki ilerlemenin değerlendirilmesi ve belgelenmesi açısından daha az anlamlı olabilir. Bu sınırlamaların üstesinden gelmek için ultra geniş alan (UWF) görüntüleme, temasa veya midriyatik kullanımına gerek kalmadan tek çekimde panoramik görüntü elde edilmesine olanak sağladığı göz önüne alındığında olası bir alternatif olarak ortaya çıkmıştır.
Ultra Geniş Alan Görüntüleme
Şu anda UWF görüntülerinin tanımı anatomik işaretlere dayanmaktadır. Yeni görüş birliğine göre UWF, eş zamanlı olarak foveayı merkeze alan tek çekimli bir görüntü sistemidir. Tüm 4 kadranda (yaklaşık 110° ila 220°) vorteks ampullasının önündeki retina anatomik özelliklerini yakalar.
UWF fotoğrafçılığının mevcut ortamı, RetCam (Natus Medical Incorporated), Spectralis HRA (Heidelberg), Panoret-1000 (CMT Medical Technologies Inc), Clarus 500 (Carl Zeiss Meditec), Mirante (Nidek) ve Optos dahil olmak üzere çeşitli görüntüleme sistemlerinden oluşmaktadır. Bu cihazlar görüş alanı, multimodal yetenekler, mekanizma, görüntü rengi ve kontakt lens ihtiyacı açısından farklılık gösteren spesifikasyonlara ve özelliklere sahiptir. Ancak UWF görüntüleme, tanının erken evrelerinde ve dilatasyonu zayıf olan diyabetik hastalarda yararlı olabilir.
[Kaynaklar: 1- Ghasemi Falavarjani K, Tsui I, Sadda SR. Ultra-wide-field imaging in diabetic retinopathy. Vision Res. 2017;139:187-190. 2- Erginay A. Detection of Peripheral Retinal Nonperfusion in Diabetic Patients Using Ultrawide field Imaging. Retinal Physician 2023; 20 (November/December); E1-E3. 3- Patel SN, Shi A, Wibbelsman TD, Klufas MA. Ultra-widefield retinal imaging: an update on recent advances. Ther Adv Ophthalmol. 2020;12:2515841419899495.]
Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.
Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
(Çıtırık M, Teke MY. Diyabetik Hastalarda Ultra Geniş Alan Görüntüleme Kullanılarak Periferik Retina Perfüzyonunun Tespiti ve Önemi-1. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/10/2024).