Üveit Teşhisi ve Tedavisi için Pratik Bilgiler-3
Okuma:120
Üveitte Standart testler
Üveit tanısında kesin bir "standart" çalışma yoktur. Hastalığın test öncesi tanı olasılığına göre uyarlama yapılmalıdır. Örneğin, genç veya orta yaşlı bir kadın hastada böbrek hastalığı ve retina vasküliti varsa, sistemik lupus eritematozus potansiyeli düşünülmelidir. Ancak izole bir ön üveit ise, antinükleer antikor testi mutlaka yararlı değildir. Öte yandan hastada retina beyazlaması bulguları ve zoster zona öyküsü varsa, kesinlikle PCR ve moleküler test endikedir. Her bir çalışma, klinik bulgular ve hikaye bağlamında, ayrıca bir tanı koyduktan ve tedavi planı formüle edildikten sonra tedaviyi yönlendirmeye neyin yardımcı olacağı düşünülmelidir. Akla gelebilecek her parametrenin ölçüldüğü bir teşhis çalışmasından kaçınılmalıdır.
Çoğu hastada Lyme testi istemek doğru değildir, çok nadir olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca çok sayıda insan lökosit antijeni (HLA) testi yapılmaktadır. HLA B27 ve A29 dışında kalan HLA testi çok fazla faydalı değildir. HLA A29'un bird shot retinokoroidopatisi ve HLA-B27 ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Ankilozan spondilit ve spondiloartropati düşününce testler istenebilir. Antimetabolitler ve TNF-alfa inhibitörleri de dahil olmak üzere, B27 ile ilişkili koşullarla çok iyi çalışan bazı tedaviler vardır. HLA B27 ve A29, en sık tedavi edilen hastalık fenotipleriyle ilişkilidir. HLA A29 tetkiki floresein anjiyografide, üzerinde retinal vaskülit ile karakteristik bird shot retinokoroidopatisine benzeyen kremsi, sarımsı lezyonları olan hastalarda yapılabilir. Retinal vasküliti olan her hastada her parametrenin ölçüldüğü bir teşhis yaklaşımı doğru değildir. Tetkik kararları vermeden önce hastalığın test öncesi tanı olasılıkları düşünülmelidir.
Üveit Tedavi Seçenekleri
Tüm üveit vakalarının %25 ila %33'ünde ciddi görme kaybı yaşanmaktadır. Tekrarlanan inflamasyon nöbetleri ciddi görme kaybı riskini artırır. Difluprednat topikal kortikosteroid olarak arka segment hastalığı için etkilidir. Yüksek doz oral veya sistemik kortikosteroidler çok iyi çalışır, ancak yüksek morbiditeye sahiptir; Uzun süreli kullanımda birçok yan etkisi vardır.
İlk oral kortikosteroid tedavisine rağmen aktif inflamasyonu olan veya tedavide nüks olan vakalarda lokal tedaviyi de düşünmelidir. Üveit için daha az kullanılan ve kortikosteroid olmayan iki seçenek de unutulamamalıdır. Bunlar intravitreal anti-VEGF ve intravitreal metotreksat'tır. Üveitli hastalarda koroidal neovaskülarizasyon (KNV) ve makula ödemi varlığında anti-VEGF'e yanıt alınabilmektedir. Bu tedavilerden anti-VEGF daha refrakter vakalarda ve kortikosteroidleri tolere edemeyen hastalarda düşünülebilir. Ayrıca, inflamasyon bağlamında KNV ve kistoid makula ödemi arasında biraz belirsizlik olduğu punktat iç koroidopatisi olan olgularda anti-VEGF kullanılabilir. Refrakter üveitlerde intravitreal metotreksat kullanılabilir. Esas olarak primer vitreoretinal lenfoma için intravitreal metotreksat kullanılır. Metotreksat üzerine devam eden bazı çalışmalar vardır, örneğin Co-THEIA (NCT04798755) çalışmasında, metotreksat, adalimumab veya bunların kombinasyonunun etkinliği, güvenliği ve maliyetleri non enfeksiyöz ve anterior olmayan üveitte araştırılmaktadır.
[Kaynaklar: 1- Suttorp-Schulten MS, Rothova A. The possible impact of uveitis in blindness: a literature survey. Br J Ophthalmol. 1996;80(9):844-848. 2- Sharma SM, Yeh S. Practical Pearls for Diagnosing and Managing Uveitis. Retina Today. 2022: November/December Supp: 4-14. 3- Jabs DA, McCluskey P, Palestine AG, Thorne JE; Standardization of Uveitis Nomenclature (SUN) Working Group. The standardization of uveitis nomenclature (SUN) project. Clin Exp Ophthalmol. Published online September 27, 2022. doi:10.1111/ceo.14175. 4- Efficacy, safety and costs of methotrexate, adalimumab, or their combination in non-infectious non-anterior uveitis. Clinical Trial ID: NCT04798755. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04798755. Updated March 16, 2022. Accessed January 14, 2024.]
Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.
Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
(Çıtırık M, Teke MY. Üveit Teşhisi ve Tedavisi için Pratik Bilgiler-3. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/03/2025).