Üveit Teşhisi ve Tedavisi için Pratik Bilgiler-4
Okuma:44
İntravitreal Steroidler
Prezervatif içermeyen intravitreal triamsinolon ve deksametazon 0.7 mg intravitreal enjeksiyonu dahil olmak üzere birkaç lokal kortikosteroid seçeneğimiz var. Birçoğumuz bu tedavilere çok aşinayız, ancak bunları karşılaştıran çalışmalar sınırlıydı.
Deksametazon 0.7 mg implant, tescilli 22 gauge iğne ile verilen, biyolojik olarak parçalanabilen, biyolojik olarak aşınabilen bir enjeksiyondur. 2010 yılından beri enfeksiyöz olmayan posterior üveit tedavisi için onaylanmıştır. İlk denemeler bunun 6 aylık bir tedavi olduğunu gösterdi ama şu an için 3 aylık bir tedaviyi karşılıyor denebilir. Deksametazon ile katarakt riski artar ve bu risk tekrarlanan enjeksiyonlarla artar. İnsizyonel cerrahi ihtiyacı oldukça düşük olmasına rağmen, GİB yükselmesinin artması riski de vardır. Ön kamara göçü konusunda endişelenmeniz gerekir. Eğer hastada bir ön kamara IOL varsa veya afak ise, bunu gerçekten enjekte etmemelidir. Çünkü ön kamaraya gelebilir ve oldukça hızlı bir şekilde kornea dekompansasyonuna yol açabilir. Deksametazonun ön kamaraya geçtiği görülürse, hızlı bir şekilde çıkarmak gerekir.
HURON çalışması, FDA'nın birincil onayına ve endikasyonuna yol açan şeydir. HURON iki farklı dozu karşılaştırdı: şu anda piyasada bulunan 700 pg dozu ve sham enjeksiyona kıyasla piyasada olmayan ve mevcut olmayan 350 pg dozu. HURON, her kolda yaklaşık 76 hasta ile 26 haftalık bir çalışmaydı. O zamanki birincil sonuç ölçütü, 8. haftada 0'lık bir vitreus haze skoru elde etmekti. 8. haftada, 0.7 mg dozu olan hastaların % 47'si, sham alan hastaların sadece % 12'sine kıyasla 0 vitreus haze skoru gösterdi. Hastaların toplam %7'sinde 0.7 mg implant grubu ile 25 mm Hg'den yüksek GİB yüksekliği görülürken, sham gruptaki hastaların sadece %4'ünde görüldü. Katarakt oranları düşüktü çünkü bu tek enjeksiyonlu bir çalışmaydı. 24. haftaya gelindiğinde, etki hem en iyi düzeltilmiş görme keskinliği iyileşmesi hem de vitreus bulanıklığı açısından bitiyor gibi görünmektedir.
Deksamatason basınç artışı olan üveitik hastalarda GİB'i yönetmek için ilk terci genellikle bir prostaglandin analoğu değildir. İlk tercih dorzolamid/timolol olabilir ve sonrasında brimonidin eklenebilir. Ancak, bir GİB artışı varsa ve hala başka bir ajana ihtiyaç varsa, prostaglandin analoğu başlanması düşünülebilir.
İntravitreal triamsinolon enjeksiyonu seçeneği de vardır. Triesence, göz içi kullanım için FDA onaylıdır. Kenalog (Kenacort)'un prospektüsü özellikle gözde kullanımının uygun olmadığını söyler. Göz içi intravitreal Kenalog enjeksiyonu için çok dikkatli olmalıdır.
Triesence 4 mg / 0.1 mL koruyucu içermez ve yaklaşık etkinliği 2-3 ay sürer. GİB yükselmesi ve katarakt riski vardır ve bu risk deksametazon enjeksiyonuna oldukça benzerdir. Deksametazon daha uzun süre etkinliğe sahiptir. İntravitreal triamsinolon dozu ile ilgili bir çalışmada 2 mg ile 4 mg triamsinolon asetonid karşılaştırılmış ve etkinliği benzer bulunmuştur. 2 mg'da GİB yükselme ve katarakt oluşum oranı 4 mg'a göre daha düşüktür.
Subtenon steroidler de kısmen etkindir. Anterior ve posterior subtenon triamsinolon enjeksiyonu sırasıyla 20 mg/0.5 mL ve 40 mg/1 mL dozunda yapılabilir. Üveitte supratemporal posterior subtenon enjeksiyon tercih edilmelidir. Anterior subtenon enjeksiyonlar daha büyük GİB yükselmesi ve katarakt riski taşır. Posterior subtenon enjeksiyonlarında katarakt oranı biraz daha düşüktür, çünkü kortikosteroid muhtemelen daha uzaktadır, ancak yine de tekrarlanan enjeksiyonlarla katarakt oluşabilir. Posterior subtenon enjeksiyonlar, daha fazla kapak pitozu ve orbital fibroz riskine sahiptir. Diğer nadir komplikasyonlar arasında globun delinmesi, bir arterin kanüle edilmesi ve santral retinal arter tıkanıklığı yer alır.
Posterior subtenon enjeksiyonda ilacı çok geriye enjekte etme konusunda aşırı agresif olmamalıdır. Hafif ila orta dereceli makula ödeminde oldukça etkilidir.
[Kaynaklar: 1- Lowder C, Belfort R Jr, Lightman S, et al. Dexamethasone intravitreal implant for noninfectious intermediate or posterior uveitis. Arch Ophthalmol. 2011;129(5):545-553. 2- Sharma SM, Yeh S. Practical Pearls for Diagnosing and Managing Uveitis. Retina Today. 2022: November/December Supp: 4-14. 3- Couch SM, Bakri SJ. Intravitreal triamcinolone for intraocular inflammation and associated macular edema. Clin Ophthalmol. 2009;3:41-47.]
Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.
Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
(Çıtırık M, Teke MY. Üveit Teşhisi ve Tedavisi için Pratik Bilgiler-4. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/04/2025).