Günümüzde OCT Anjiyografi ve Floresein Anjiyografi-2
Okuma:669
Bazı Retina Hastalıklarında OCTA
1- Maküler Telenjektazide OCTA
Klinisyenlerin OCTA kullandığı hastalıklarından biri maküler telenjiektazi tip 2’dir. OCTA görüntüleri FA görüntülerinden daha fazla şey ortaya koyar. OCTA ile derin retinal kapiller pleksusta damar azalması, dilatasyon, telenjiektazi, neovaskülarizasyon ve azalmış kapiller dansitesi daha iyi gösterilir. OCTA’da derin çözünürlük olduğu için, hacim yorumlaması vasküler akımın üç boyutlu olarak gösterilmesinde yardımcı olabilir. Bu da daha dinamik değerlendirmeye ve derinlik hissini elde etmeye yardımcı olabilir. Richard Spaide ve arkadaşları OCTA ile maküler telenjiektazi tip 2’deki neovaskülarizasyonun dik açılı venden kaynaklandığını, lateral kontraksiyona sebep olduğunu ve subretinal alana uzandığını göstermiştir. Bu durum bu hastalıkta OCTA’nın potansiyel kullanışlılığının arttığını göstermektedir. Çünkü FA genel olarak yüzeyel kapiller pleksusu değerlendirmekte ve derin retinal kapiller pleksusu detaylı göstermemektedir.
2- Diyabetik Retinopatide OCTA
Diyabetik retinopati OCTA’da detaylıca tanımlanmıştır. OCTA, FA ile karşılaştırıldığında genişlemiş foveal avasküler zon (FAZ), kapiler nonperfüzyon ve intraretinal mikrovasküler anomaliler gibi küçük damarsal anomalileri daha iyi gösterir. OCTA retinopatinin ilerlediği her evrede FAZ’ın ve perifoveal interkapiller alanın genişlediğini göstermiştir. Fakat mikroanevrizmalar FA’da daha rahat görülür çünkü göllenmiş ya da yavaşça sızan floresein karanlık alan üzerinde minimal mikrovasküler detayla daha rahat seçilir. OCTA’nın çevreleyen damarlar üzerinde daha fazla detay vermesinden dolayı, ince anevrizmal genişlemeleri, çevreleyen damarlardan ayırmak zor olabilir. Dahası mikroanevrizmalar hiç olmayabilir veya aşikar olmayabilir. Ayrıca eritrositler çok yavaş hareket ettiği için OCTA’da seçilemeyebilir. FA’da not edilen mikroanevrizmalar OCTA’da kapiller halkalar ya da fokal vasküler genişlemelere denk gelir ve bunların kesin intraretinal konumu OCTA segmentasyon ile saptanabilir.
OCTA, proliferatif diyabetik retinopatide, preretinal neovaskülarizasyonu yüzeyel vitreoretinal ara yüzde en face imajlarla gösterebilir. Otomatize segmentasyon hatlarının manuel ayarlanması bunu sağlar. Diyabetik maküler ödemin çıkarımı intraretinal kistik alanların, kapiller nonperfüzyon alanlarından ayrımını gerektirir. Bu iki durum da OCTA’da karanlık görünür. Fakat intraretinal kistik alanların yuvarlak kenarları vardır ve tamamen siyahtır. Kapiller nonperfüzyon alanları ise daha az karanlık görünürler ve retinal damarların sınırlarını takip eden keskin düzensiz kenarları vardır.
3- Retinal Vasküler Oklüzyonda OCTA
OCTA, hem retinal arter hem de venöz tıkanıklığın özelliklerini tanı koymak için gösterebilir. Vasküler tıkanıklıklarda, kapiller telenjiektaziler, kollateral damarlar, mikroanevrizma, iskemik retina sınırları OCTA kullanılarak iyi belirlenmiştir. OCTA, en azından FA görüntülemesi kadar ayrıntılıdır, OCTA'nın vasküler oklüzyonda artmış retina detayı sağladığını bildiren yayınlar vardır. OCTA kullanılarak, hangi pleksusun daha fazla etkilendiğini belirlemek için farklı vaskuler pleksuslar segmentlere ayrılabilir. OCTA ile retinal arter tıkanıklıklarının ileri dönemlerinde, radyal peripapiller ağın korunabileceği veya zayıflayabileceği gösterilmektedir. Bu tip görüntüleme OCTA ile koroid neovaskülarizasyonunda mümkün değildir
[Kaynak: 1- Spaide RF, Klancnik JM, Cooney MJ, et al. Volume-rendering optical coherence tomography angiography of macular telangiectasia type 2. Ophthalmology. 2015;122:2261-2269. 2- de Carlo T, Baumal CR, Will OCT Angiograpohy replace FA. Retina Specialist 2016-September: 22-27. 3- Matsunaga DR, Yi JJ, Olmos De Koo L, Ameri H, Puliafito CA, Kashani AH. Optical coherence tomography angiography of diabetic retinopathy in human subjects. Ophthalmic Surg Lasers Imaging Retina. 2015;46:796-805. 4- Bonini Filho MA, Adhi M, de Carlo TE, et al. Optical coherence tomography angiography in retinal artery occlusion. Retina. 2015;35:2339-2346.]
Not: Katkılarından dolayı Dr. Salih ÇOLAK ve Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.
Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
(Çolak S, Çıtırık M, Teke MY. Günümüzde OCT Anjiyografi ve Floresein Anjiyografi-2. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/04/2019).