Günümüzde OCT Anjiyografi ve Floresein Anjiyografi-3
Okuma:640
4- Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonunda OCTA
OCT anjiyogramlarını bölümlere ayırma kabiliyeti OCTA'yı, eksüdatif yaşa bağlı maküler dejenerasyon ve diğer hastalıklar nedeniyle oluşan koroid neovaskülarizasyonunu (CNV) değerlendirmede yarar sağlamaktadır.
koryokapillaris ve / veya dış retinanın bölünmesi, CNV ve besleyici damarlarını yüksek hassasiyet ve özgüllük ile görselleştirebilir. Yazarlar, iyi sınırlandırılmış yoğun bir "deniz yelpazesi" veya zayıf sınırlı “uzun filamentli” CNV ağı gibi çeşitli CNV konfıgürasyonlarını tarif etmişlerdir.
Ayrıca, OCTA, FA üzerinde tanı öncesinde ve / veya tedaviden sonra klinik olarak inaktif erken CNV'yi tespit edebilir. Şüpheli CNV, kuru tip AMD'nin coğrafi atrofisi olan gözlerde bile görülmekte olup, bu hastalık sürecinin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. OCTA non-invaziv olduğundan, subretinal ve intraretinal sıvıdaki, CNV boyutundaki ve morfolojisindeki değişikliklerle tedavi yanıtını yakından izlemek için sık sık tekrarlanabilir.
OCTA, anti-VEGF tedaviden sonra periferik ve ince CNV damarlarında azalmış veya mevcut olmayan akımı gösterebilr. Buna karşılık, CNV FA'de kaçak gibi görünmekte ve vasküler ağın tam olarak tanımlanmasını zorlaştırmakta ve CNV boyutunun ve yoğunluğunun tam olarak izlenmesini engellemektedir.
Polipoidal koroid vaskülopatisinde (PCV) CNV, OCTA kullanılarak kolayca gösterilebilir; ancak, OCT anjiyografisi, indosiyanin yeşili anjiyografinin (ICGA) görselleştirdiği polipleri tutarsız bir şekilde görüntüleyebilir. Kesitsel OCTA kullanımı, poliplerin içine odaklanarak akım sinyalini göstererek tespitlerini artırabilir. OCTA ayrıca kronik santral seröz korioretinopatili (CSCR) gözlerde CNV'nin saptanmasına yardımcı olabilir.
Yazarlar, düzensiz fibrovasküler retinal pigment epitel dekolmanının (PED) kronik CSCR'da tip 1 CNV için bir risk faktörü olduğunu ve CNV'nin intraretinal ve subretinal sıvının varlığından bağımsız olabileceğini göstermek için OCTA'yı kullanmışlardır. FA ile tip 1 CNV'nin tespiti, gizli geç kaçak nedeniyle zor olabilmektedir. FA, CNV tespiti için mevcut altın standart olmasına rağmen, OCTA'nın eşdeğer FA bulguları olan gözlerde CNV'nin net bir şekilde görselleştirilmesini sağladığı gösterilmiştir; bu nedenle zor vakaları teyit etmekte fayda var. OCTA; CNV saptamadan başka, CSCR'li gözlerin koryokapillaris tabakasında ICGA üzerindeki sıcak noktaların bitişiğine komşu alanlarda düşük akım odaklarını göstermektedir.
OCTA, akut zonal gizli dış retinopati, punktat iç koroidopati ve multifokal koroidit dahil olmak üzere üveitik hastalıklarda tedavi yanıtını izlemek ve FA gibi daha geleneksel görüntüleme yöntemleri inaktif PED, skar veya eşdeğer bulgular gösterse de, tedavinin cevabını izlemek için kullanılmaktadır.
5- Birdshot Koryoretinopati ve Kalıtsal Hastalıklar
OCTA, birdshot koryoretinopatide büyük koroid damarlarıyla çevrili ve akımın olmadığı lezyonların altındaki bozuk koriokapillaris tabakasını da içeren yeni bulguları tanımlamak için kullanılmıştır. Ayrıca retina incelmesi, telanjiektatik damarlar, genişlemiş kapillerler ve looplar genel olarak artmış interkapiller bölgeler, daha önce başka görüntüleme yöntemleri kullanılarak tarif edilmemiş olan birdshot gözlerinde OCTA ile benzersiz bir şekilde görüntülenmiştir. FA ile karşılaştırıldığında OCTA'nın geliştirilmiş çözünürlüğü, birdshot koryoretinopatide eski görüntüleme yöntemlerinin tespit edemediği gözlerde retina değişikliklerinin daha kolay görüntülenmesini sağlar. OCTA, Coat’s hastalığı, kalıtsal retina dejenerasyonları, orak hücre hastalığı ve orbital tümörler dahil olmak üzere daha az yaygın hastalıklarda da karakterize edilmiştir.
Progresif fotoreseptör ve RPE kaybına neden olan retinitis pigmentosa ve Stargardt hastalığı gibi kalıtsal hastalıklarda, OCTA, coğrafik atrofide görülene benzer olarak, altta yatan retinal incelme ve artmış interkapiller alanı, FAZ anormallikleri ve koryokapillaris kaybı veya azalmış perfüzyonu gösterir.
Genel olarak, OCTA'nın çeşitli durumlarda retina bozukluklarının teşhisi ve bazı durumlarda FA görüntülemesini tamamlayabilen veya aşan bulgularla terapötik tepkinin izlenmesi için değerli olduğu kanıtlanmıştır. Gelecekteki yazılım ve donanım güncellemelerinin görüş alanını arttırması muhtemeldir
[Kaynak: 1- de Carlo TE, Bonini Filho MA, Chin AT, et al. Spectral domain optical coherence tomography angiography (OCTA) of choroidal neovascularization. Ophthalmology. 2015;122:1228-1238. 2- de Carlo T, Baumal CR, Will OCT Angiograpohy replace FA. Retina Specialist 2016-September: 22-27. 3- Muakkassa NM, Chin AT, de Carlo T, et al. Characterizing the effect of anti-vascular endothelial growth factor therapy on treatment-naïve choroidal neovascularization using optical coherence tomography angiography. Retina. 2015;35:2252-2259. 4- Inoue M, Balaratnasingam C, Freund KB. Optical coherence tomography angiography of polypoidal choroidal vasculopathy and polypoidal choroidal neovascularization. Retina. 2015;35:2265-2274.]
Not: Katkılarından dolayı Dr. Salih ÇOLAK ve Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.
Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
(Çolak S, Çıtırık M, Teke MY. Günümüzde OCT Anjiyografi ve Floresein Anjiyografi-3. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/05/2019).