Psödofakik Kistoid Maküla Ödemi ve Yönetimi-4
Okuma:578
Refrakter Ve Rekürren KMÖ
Medikal tedavinin etkinliğine rağmen ara sıra, refrakter ve rekürren vakalarla karşılaşılmaktadır. Bu hastalar tipik olarak iki gruba ayrılmaktadır. Birinci grupta ön segmentte vitreus traksiyonu, iris travması veya epimaküler patoloji gibi saptanabilir yapısal anomaliler saptananlardır. İkinci grup ise belirgin yapısal anomalileri olmayanlardır.
Karşılaşılan yaygın iris anormallikleri; iris sütürleri, iris traksiyonuna yol açan intraoküler lens tiltleri veya vitreus kaynaklı korektopilerdir. Bu faktörlerin mevcudiyetinde, PPV ve iris/ vitreus traksiyonunu rahatlatma yapılarak yapısal onarım endikasyonu doğmaktadır. Vitreus adezyonlarını temizleyerek yapılan PPV ve ILM peeling, bu tasarıda etkili bir tedavi olarak gösterilmektedir.
Her ne kadar traksiyonel patolojili refrakter vakalar, cerrahi tedaviye ihtiyaç duysa da ERM ve ön segment vitreus anomalili bazı vakalarda medikal tedavi ilk tedavi olarak uygulanabilmektedir. ERM KMÖ’ nün medikal tedavi ile rezolüsyonuna engel olmaz ama rekürrens hızında artışa katkıda bulunur.
Esas zorlu senaryo, herhangi bir yapısal anomali (Örneğin; sağlam posterior kapsül varlığında ve belirgin bir epimaküler patoloji olmadığında) olmadan rekürren veya persistan KMÖ varlığında ortaya çıkmaktadır.
Bir teoride, bu hastalarda iris-siliyer cisimle haptik teması veya pars plicataya kapsüler traksiyon gibi retroiridal alanda yapısal anomalilerin olduğudur. Alternatif olarak hastalar, göz içi lens veya önceki lens ekstraksiyonunun varlığına cevaben inflamasyona neden olan genetik olarak belirlenmiş bir immün varyasyonuna sahip olabilirler diye düşünülmektedir. Bu bağlamda, ILM soyma ve hyaloid membran ayırarak uygulanan PPV, göz önünde bulundurulmalıdır. Bu işlem ile kronik KMÖ gidişatında stabilizasyon oluştuğu ve görmede artış saptandığı bildirilmiştir. Uvea ve retinaya olan travmayı minimalize etmek için mümkün olan en küçük gauge’de vitrektomi gereçleri kullanılmalıdır.
[Kaynaklar: 1- Patel A, de Bustros S, Michels RG. Pars plana vitrectomy for aphakic cystoid macular edema. Retina. 1985;5:1115. 2- Spitzer MS, Szurman P, Bartz Schmidt KU. Intravitreal bevacizumab in postoperative pseudophakic cystoid macular edema: does it really work? J Cataract Refract Surg. 2008;34:880; author reply 880-881. 3- Sigler E. Managing Pseudophakic Cystoid Macular Edema. Retinal Physician, 2015; 12 (November): 30-40. 4- Peyman GA, Canakis C, LivirRallatos C, Conway MD. The effect of internal limiting membrane peeling on chronic recalcitrant pseudophakic cystoid macular edema: a report of two cases. Am J Ophthamol. 2002;133:571-572.]
Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.
Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
(Çıtırık M, Teke MY. Psödofakik Kistoid Maküla Ödemi ve Yönetimi-4. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/11/2019).