DRCR.net Tedavi Protokolleri- Protokol M
Okuma:543
Retina Muayenesi Ziyaretlerinde Diyabet Eğitiminin Diyabet Kontrolüne Etkisi
Protokol Durumu: Tamamlandı
A. Çalışma Tasarımı
Çalışma tasarımı, araştırmacıların veya merkezlerin, müdahale (kişiselleştirilmiş diyabet eğitimi şeklinde) veya çalışma katılımcılarına olağan bakım sağlamak için rastgele seçileceği randomize bir klinik araştırmadır.
B. Başlıca Uygunluk Kriterleri
· Yaş> = 18 yaş
· Tip 1 veya tip 2 diyabet
· Hastanın önceki 6 ay içinde bilinen <% 7,5 HbA1c'si varsa (hasta raporu veya kayıt sırasında mevcut kayıtlar) hasta uygun değildir.
C. Tedavi Grupları
Çalışma katılımcıları, müdahale veya kontrol grubuna atanacaktır.
1. Müdahale Grubu
Müdahale, kayıt sırasında ve her takip ziyaretinde aşağıdakilerden oluşacaktır (ancak sıklığı her 12 haftada bir’den fazla olmayacak):
2. Kontrol (Olağan bakım)
D. Tedavi Grubu Tahsisi
Araştırmacılar veya bölgeler, katılımcılara müdahale veya olağan bakım sağlamak için rastgele seçilecektir. Bir çalışma katılımcısı, kaydolan araştırmacının randomize olduğu tedavi grubuna göre kontrol veya müdahale grubuna atanacaktır.
E. Örneklem Büyüklüğü
Yaklaşık 40 bölgeden başlangıç merkezi laboratuar değeri HbA1c ≥% 6,0 ölçülen her biri 50 çalışma katılımcısını dahil eden en az 2000 çalışma katılımcısı.
F.İzlem Süresi
Takip süresi, 12 ayda birincil sonuçla 24 aydır.
G. Takip Ziyareti Program Sonuçları
Tüm çalışma katılımcıları 12 aylık ve 24 aylık takip ziyaretlerine sahip olacak ve bu süre zarfında sonuç değerlendirmeleri yapılacaktır.
Çalışma katılımcısının göz durumuna bağlı olarak gerektiğinde ek ziyaretler yapılacaktır.
H. Birincil Sonuç Ölçütleri
1. HbA1c'de çalışma katılımcıları için müdahale grubunda kontrol grubuna karşı başlangıçtan 12 aya ortalama değişim, standart bakım için her 12 ayda birden daha sık görülür.
2. HbA1c'de çalışma katılımcıları için müdahale grubunda kontrol grubuna karşı başlangıçtan 12 aya ortalama değişim, standart bakım için her 12 ayda bir görülür.
Çalışmanın Mesajı:
Hastaların diyabetik retinopati için yıllık değerlendirme veya daha sık değerlendirme durumunda bu değerlendirilmeye bakılmaksızın yapılan müdahalenin glisemik kontrol üzerinde önemli bir etkisi bulunamadı. Sonrasında yayınlanan makalede, belki de bakım standardının zaten yeterli hasta eğitimi sağladığı ve müdahalelerin ek bir değer katmadığı iddia edildi. Glisemik kontrolün iyileştirilmesini amaçlayan eğitimsel müdahale yöntemleri bir zorluk olmaya devam etmektedir.
[Kaynak: https://public.jaeb.org/drcrnet/stdy]
Not: Katkılarından dolayı Dr. Eren EKİCİ ve Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.
Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
(Ekici E, Çıtırık M, Teke MY. DRCR.net Tedavi Protokolleri, Protokol M. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/01/2021).