Retina Club

DRCR.net Tedavi Protokolleri- Protokol S


Okuma:652

Proliferatif Diyabetik Retinopati için Hızlı Panretinal Fotokoagülasyon ve Ertelenmiş Panretinal Fotokoagülasyon ile birlikte İntravitreal Ranibizumab

 

Protokol Durumu: Tamamlandı

 

 A. Çalışma Tasarımı

· Faz III, prospektif, çok merkezli randomize klinik çalışma
 

 B. Başlıca Uygunluk Kriterleri

o PRP'nin araştırmacının kararına göre en az 4 hafta süreyle güvenle ertelenebileceği PDR

o Önceden PRP yapılmamış (önceki PRP, arka kutbun dışına önceden yerleştirilmiş >= 100 yanık olarak tanımlanır)

o Çalışma gözündeki görme keskinliği harf puanı >= 24 (yaklaşık Snellen eşdeğeri 20/320 veya daha iyisi)
 

C. Tedavi Grupları

Çalışma gözleri, aşağıdaki iki gruptan birine rastgele (1:1) atanacaktır:

Çalışma katılımcılarının bir veya iki çalışma gözü olabilir. İki çalışma gözü olan çalışma katılımcıları, bir gözlerinde anında PRP ve diğer gözlerinde ertelenmiş PRP ile ranibizumab alacaktır. Randomizasyonla ilgili daha fazla ayrıntı protokolün 2.4 bölümünde yer almaktadır.

Her iki tedavi grubu için de DMÖ için gerektiğinde intravitreal ranibizumab verilebilir. PDR ve DMÖ için tedavi rejimi protokolün 4.2-4.4 bölümlerinde açıklanmıştır.

 

D. Örnek Boyutu

Minimum 380 göz (%20'nin iki çalışma gözü olduğu varsayılarak yaklaşık 316 çalışma katılımcısı)
 

E. Takip Süresi

 

F. Takip Programı

G. Ana Etkinlik Sonuçları

Tedavi Grubu Karşılaştırmaları:

Birincil: Başlangıçtan 2 yıla kadar görme keskinliğinde ortalama değişiklik

İkincil:

 

Ertelenmiş PRP ile anti-VEGF alan tedavi grubunun değerlendirilmesi:

 Randomizasyonda DMÖ'si olan ve olmayan gözler birincil analiz için bir havuzda toplanacaktır, ancak temel DMÖ durumuna dayalı olarak alt grupların ayrı keşif analizleri gerçekleştirilecektir.

 

H. Ana Güvenlik Sonuçları

Enjeksiyonla ilgili: endoftalmi, traksiyonel retina dekolmanı, yırtıklı retina dekolmanı, retina yırtıkları, katarakt, göz içi kanaması
 

  

 Oküler ilaca bağlı: inflamasyon, katarakt, katarakt cerrahisi, artmış göz içi basıncı, yeni veya kötüleşen neovasküler glokom, glokom ilaçları, glokom cerrahisi, yeni veya kötüleşen traksiyonel retina dekolmanı, traksiyonel retina dekolmanının ekstramakülerden makülere ilerlemesi, yeni veya kötüleşen neovaskülarizasyon iris

 

Sistemik ilaca bağlı: hipertansiyon, kardiyovasküler olaylar, serebrovasküler olaylar

  

I. Değerlendirme Ziyaretleri ve Sınav Prosedürleri Takvimi

 

 

0

Tedavi Ziyaretleri Her

4-16w*

Yıllık Olmayan Değerlendirme Ziyaretleri †

Yıllık Ziyaretler

Ziyaret Penceresi

 

(+/- 1w)

(+/- 2 ila 4w)

(+/- 4w)

E-ETDRS en iyi düzeltilmiş görme keskinliği a

X

X

X

X

Binoküler görme keskinliği b

X

 

 

X

Yardımcı görme alanı testi c

X

 

 

X

Anket d

X

 

X

X

EKİM e

X

X

 

X

Göz Muayenesi f

X

X

X

X

Fundus Fotoğrafçılık g

X

 

 

X

Kan basıncı

X

 

 

 

HbA1c h

X

 

 

 


 

*= ertelenmiş PRP ile ranibizumab'a atanan gözler için ilk yıl boyunca her 4 haftada bir (w); Her iki grupta da DMÖ için intravitreal ranibizumab tedavisi başlanırsa, gerektiğinde 4 ila 16 haftada bir DMÖ tedavisi için ek ziyaretler yapılabilir. PDR için ilk ranibizumab tedavisinden bir yıl sonra veya PRP verildikten sonra, hastalığın ilerlemesine ve uygulanan tedaviye göre her 4-16 haftada bir ziyaretler

†=16(±2), 32(±2), 68(±4), 84(±4), 120(±4) ve 136(±4) ziyaretleri. 4. ve 5. Sınıflarda yapılandırılmış izlemeyi kabul eden katılımcılar için 172(±4), 188(±4), 224(±4) ve 240(±4) haftalarda ek değerlendirme ziyaretleri.

a= her ziyarette çalışma gözünde protokol refraksiyonu dahil her iki göz. Çalışmayan gözde protokol kırılması sadece başlangıçta ve yıllık ziyaretlerde gereklidir. E-ETDRS, 4 metrelik çizelge ETDRS testine göre doğrulanmış Elektronik Görme Keskinliği Test Cihazı kullanılarak yapılan elektronik ETDRS testini ifade eder.

b = Elektronik Görme Keskinliği Test Cihazında alışılmış düzeltmeyi kullanan binoküler görme testi

c=Humphrey görsel alan testi (30-2 ve 60-4 test desenleri; HVF test yetenekleri olan sahalarda)

d= sadece bir çalışma gözü olan katılımcılarda; yalnızca yıllık olarak NEI VFQ-25, UAB LLQ ve TTO'yu içerir ; 4w'de WPAI ve sonraki her değerlendirme ziyareti

e= tüm gözler için sadece yıllık vizitlerde ve DMÖ tedavisinin başlatıldığı gözler için her takip vizitinde çalışma gözü

f= her iki göz başlangıçta; yarık lamba muayenesi, lens değerlendirmesi, göz içi basıncının ölçümü ve dilate oftalmoskopi dahil her takip ziyaretinde sadece çalışma gözü; NVI veya artmış göz içi basıncı varsa gerekli açının incelenmesi.

    g= gözü yalnızca başlangıçta, yıllık ziyaretlerde VE ertelenmiş grupta PRP'yi başlatmadan önce inceleyin; Neovaskülarizasyonun varlığını yakalamak için gerektiğinde ek alanlarla 7SF veya 4WF

    HbA1c son 3 ay içinde mevcutsa h=tekrarlanması gerekmez. Mevcut değilse, randomizasyondan sonraki 3 hafta içinde yapılabilir.

 

Çalışmanın Mesajı:

Protokol S, yüksek riskli PDR tedavisi için intravitreal ranibizumabın PRP'den daha düşük olup olmadığını belirlemek için tasarlanmıştır. Çalışma yazarları, intravitreal ranibizumab ile tedavinin, iki yılda PRP'den daha düşük olmayan görme keskinliği ile sonuçlandığı sonucuna varmışlardır.

2 yılda, görme keskinliği, tedavi grupları arasında ortalama 2.2 harflik bir farkla, PRP grubunda başlangıca göre 0,2 harflik bir iyileşmeye kıyasla ranibizumab grubunda başlangıca göre 2,8 harf iyileşti ( P < 0,001).

Çalışma, 2 yıl boyunca eğrinin altındaki görme keskinliği alanındaki ortalama tedavi grubu farkının 4.2 harf olduğunu, ancak bu farkın klinik önemi bilinmediğini söyledi.

PRP grubunda 531 dB'ye karşılık ranibizumab grubunda 213 dB ile daha fazla periferik görme alanı kaybı vardı. PRP grubunda daha fazla vitrektomi uygulandı, gözlerin %15'i vitrektomi gerektiren gözlere karşılık, gözlerin %4'üne karşılık geldi.

Diyabetik maküler ödem mevcut olduğunda, ranibizumab merkezi ve periferik görme fonksiyonunu korumada PRP'den daha etkiliydi, "ancak maliyet, takip uyumu ve hasta tercihi dikkate alınmalıdır. En az 2 yıl boyunca önemli bir güvenlik endişesi yoktur.

[Kaynak: https://public.jaeb.org/drcrnet/stdy]

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

 

(Çıtırık M, Teke MY. DRCR.net Tedavi Protokolleri, Protokol S. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/07/2021).