Retina Club

Tarayıcı (Scanning) Lazer Oftalmoskop

Tarayıcı (Scanning) Lazer Oftalmoskop

Çeşitli retinal görüntüleme tekniklerinin amacı, hücresel ve doku düzeyinde morfolojik değişikliklerin görselleştirilmesidir. Tarayıcı (scanning) lazer oftalmoskop (SLO) fundusun oldukça paralel dar lazer ışını ile taranması ve geri saçılan ışık yoğunluğunun ölçülmesine dayanır.

Yaklaşık 1 mm çapındaki monokromatik, düşük enerjili ışık (670 nm, diod lazer) demeti retinaya gönderilerek ve retinada yaklaşık 10 mikron çapındaki noktasal alan aydınlatılarak tüm retina yüzeyi taranır ve odaklanmış noktadan yansıyan veya emilime uğrayan ışığın detektör tarafından kaydedilerek görüntü zamanla oluşturulur. Her pikselin yoğunluğu ışığa hassas tek bir detektör kullanılarak kaydedilir ve her pikselin konumu tarama aynalarından çıkan çıktılar ile kodlanır. Bu bilgiler son görüntüyü oluşturmak için bilgisayar yardımıyla birleştirilir.

SLO konfokal mikroskopinin avantajlarını taşıdığında konfokal (confocal) scanning lazer oftalmoskop (CSLO) olarak adlandırılır. CSLO’da geriye dönen ışığın bir kısmı pinhol alanından geçemediğinden dedektöre gelen sinyal gücü zayıftır. Bu yüzden CSLO’da ışık kaynağı daha kuvvetli olmalıdır veya daha uzun süre uygulanmalıdır. Pinhol kamera ile CSLO’nun eşleştirilmesi nedeniyle, klasik fundus kamera renkli fotoğrafına göre, CSLO odaklanmamış sinyalleri elimine ederek daha yüksek kontrast ve çözünürlükte görüntü sağlar. CSLO ile optik kesitleme yapılarak veya kullanılan lazerin dalga boyu değiştirilerek retinanın daha detaylı bir şekilde incelenmesi sağlanır. Kızılötesi dalga boyu sayesinde kataraktlı, korneal opasiteli ve kanamalı gözlerde normal fundus fotoğraflarına göre daha iyi görüntüler alınır.

Devamı için tıklayınız

[Kaynak: Balıkoğlu Yılmaz M. Tarayıcı (Scanning) Lazer Oftalmoskop. Güncel Retina 2017;1(1):18-21.]